Recept, ljust rostebröd, bakat med surdeg
Vår dotter vill ha rostebröd, helst det som säljs i butiken. Ja, du förstår, det är inte riktigt det jag vill höra. Nu har jag istället tagit fram ett recept på ett ljust rostebröd som blev helt godkänt – till och med supergott enligt vår dotter. Jag hade grädde i degvätskan, vilket ger surdegsbrödet mjukare kanter och även inkråmet blir väldigt mjukt. Däremot tycker jag att grädden i sig gör att surdegsbrödet blir mindre likt ett rostebröd- smaken blir mustigare och ”gräddigare/fetare”. Så vill du ha surdegsbrödet än mer likt rostebrödet i butik, så baka med bara vatten, men vill du att det ska bli ”supergott” så häll ner grädden ;-)
Dinkel är ett ljust vete och därför är dinkel bra om man vill lura ögat, dvs baka ett fullkornsbröd som ser ljust ut. Jag malde en del lite grövre, för jag tycker konsistensen då blir bättre. Det är dock inget måste.
Ingredienser, 1 bröd, 2 liter form
500 g vatten
70 g aktiv mild surdegsgrund (min är gjord på vete och råg, men det går bra även med en som bara är gjord på vete) – är det en varm dag så minska mängden något. Det är viktigt att surdegsgrunden är mild så att inte brödet blir syrligt.
100 g grädde (1 dl)
290 g finmalen dinkel – fullkorn
60 g lite grövre mald dinkel
350 g siktat vetemjöl (jag använde salt&kvarns vetemjöl special)
14 g oraffinerat havssalt
Recept
Dag 1
Blanda vatten, grädde och salt. Vispa ner surdegsgrunden. Vispa därefter ner allt fullkornsmjöl av dinkel. Blanda ner resten av mjölet med händerna. Ta inte allt på en gång utan anpassa efter hur degen blir. Beroende på hur torrt ditt mjöl är drar det mer eller mindre vätska, så du måste anpassa mängden något. Degen är hyfsat lös. Surdegsbrödet ska ju gräddas i en form, så du kan kosta på dig en lös deg då det kommer ge ett mycket saftigare bröd. När mjölet är nerblandat tar du bort degen från händer och bunkens kanter och låter sedan degen vila under duk eller lock i 30 minuter. När degen har vilat ska du stretcha degen. Ta vatten på händerna så att inte degen fastnar på händerna. Lyft degen från ena sidan och vik den mot mitten. Upprepa från alla fyra kanter. Upprepa så att det blir två varv. Låt därefter degen vila ytterligare 30 minuter. Stretcha degen igen precis som du gjorde första gången. Nu låter du degen stå och jäsa. Jäs den ca 3 h. Hur lång jästiden är beror på om du har färskmalet mjöl och hur varmt det är. Färskmalet mjöl jäser mycket snabbare och värme likaså.
Olja in en brödform. Stjälp upp degen på ett bakbord och forma den till ett avlångt bröd. Använd så lite mjöl som möjligt och rör degen så lite som möjligt. Lägg ner degen i brödformen och pudra ev med lite mjöl på toppen så att inte linneduken fastnar. Ställ in brödformen i kylen och lägg en linnehandduk ovanpå. Låt degen stå till dagen efter.
Dag 2
Värm upp ugnen till 250 grader. Har du ett bakstål så använd det. Ställ in kokande vatten i ugnen. Tag ut brödformen ur kylen och snitta brödet och skjut sedan direkt in det i ugnen. Sänk värmen till 210 grader så fort du ser att vattnet kokar ordentligt. Sänk ytterligare efter ca 15 min till ca 190 grader (vi vill inte ha en mörk skorpa så att brödet ser mörkt ut ;-)). Grädda i ca 50 minuter. Ta ut surdegsbrödet ur formen de sista 15 minuterna.
Det ser mörkt ut på bilden, men jag upplevde inte det så. Det var ett ”ljust” bröd.
Nedan visar vår dotter hur mjukt hennes rostebröd är. Med andra ord är hon nöjd :-). Det blev väldigt mjukt och saftigt. Dock hade det blivit lättare om man tagit bort grädden, men å andra sidan gjorde det surdegsbrödet väldigt gott. Det ser väldigt mörkt ut, men det var inget bra ljus när jag filmade.
Lycka till med baket och hoppas era barn blir lika nöjda!
/Christine