Recept – gult påskbröd

Jag testade att baka ett riktigt gult och påskigt bröd med gurkmeja, och det blev superbra. Jag tycker inte smaken av gurmeja märks så mycket och brödet blev vackert gult. Brödet är bakat med jäst så att även du som inte är en van surdegsbagare kan baka ett påskbröd. Men oavsett om du använder det här receptet eller tillsätter gurkmeja i ett surdegsbröd istället så får du ju ett härligt gult påskbröd :-)

Gurkmejan gör ju dessutom brödet nyttigare. Så det tillsammans med fullkornsmjölet blir det riktigt lyckat.

Receptet på brödet nedan ger ett riktigt barnvänligt bröd tack vare grädden – luftigt och saftigt med mjuk skorpa. Det fick full pott av min dotter och hon älskade även färgen.

Jag gjorde en fläta, men mitt bröd jäste så mycket (tack vare det färska mjölet) så flätan ”jäste nästan bort”. Du kan ju även göra gula frallor av samma deg om du har lust.

Ingredienser, 1 bröd

450 g vatten

2 dl grädde (jag hade gammal i kylen)

1/4 paket färsk vanlig jäst – ca 12 gram

1,5 tsk gurkmeja

1,5 tsk salt (vanligt bordssalt)

300 g finmalet fullkornsvetemjöl

300 g siktat vetemjöl

Recept

Ta en del av vattnet och värm det ljummet. Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Blanda allt i vattnet och grädden. Lägg till salt och gurkmeja. Blanda ner fullkornsvetemjölet och därefter det siktade vetemjölet. Om du knådar i en maskin, kör på lägsta hastigheten i max en minut. Annars knåda varsamt. (Om du använder kulturspannmål med vekt gluten behöver du vara försiktig med knådningen, annars inte).

Degen blir lös. Om du upplever den alldeles för lös för dig att hantera så tillsätt mer mjöl. En lös deg ger dig ett saftigare bröd. Ju mer ju mjöl du har i ju torrare blir det. Du kan läsa mer om det här.

Låt jäsa i 2 – 3 timmar beroende på hur varmt du har det och vilket mjöl du använder. Ett färskmalet mjöl jäser mycket snabbare.

Om du vill fläta degen som jag gjorde rekommenderar jag dig att ställa in degen i kylskåpet en halvtimme sista tiden av jäsningen. Då blir degen mycket lättare att fläta och hantera just därför degen är så lös.

Jag delade degen i 3 lika stora delar på ca 410-420 g var och gjorde rullar som var 40 cm långa.

Låt jäsa på plåt ytterligare ca 1 timme.

Om du har ett bakstål är det utmärkt att grädda på och då behöver det värmas upp 45 minuter på 250 grader före du ska grädda. (Bakstålet ger höga och luftiga bröd tack vara den jämna, höga värmen underifrån.)

Värm upp ugnen till 250 grader.

Pensla brödet med ett uppvispat ägg. Och grädda i ca 35-40 minuter. Jag ställde in kokande vatten längst ner i ugnen, och tog ut vattnet efter 20 minuter. Sänk värmen efter 5 minuter till 200 grader.

Gult påskbröd

Lycka till med bakningen, och Glad Påsk! /Christine

Leave a Reply