Recept är aldrig exakta för surdegsbröd!

Detta är en viktig kunskap – ett recept kan aldrig vara exakt för ett surdegsbröd. Det är en omöjlighet att skapa ett recept där surdeg är enda jäsmedlet som är hundraprocentigt. Det beror på att varje surdegsgrund är unik och varje bakförhållande är unikt. Enda sättet för receptet att vara hundraprocentigt är om du är i samma rum som den som gjort receptet, det är samma säsong och du bakar med samma surdegsgrund. Med andra ord, går det inte att använda ett brödrecept bakat med surdegsgrund slaviskt utan måste anpassas till de egna förhållandena.

Det är nämligen så många faktorer som påverkar den individuella surdegsgrunden så du kommer aldrig kunna få exakt samma förutsättningar. När jag har kurs ger jag därför aldrig kursdeltagarna ett recept, utan de måste lära sig genom att känna sig fram. Det är oerhört viktigt. Surdegsbakning är en process, inte ett recept. Det är skillnad om man bakar med jäst, för då har alla likadana jästpaket och därmed i större utsträckning samma förutsättningar. Jan Hedh har till exempel alltid jäst i sina bröd även om det är ett surdegsbröd. Detta är för att alla ska lyckas. Då skapar han liknande förutsättningar tack vare jästen. Det är dock inte ett rent surdegsbröd även om han kallar det så.

Om vi därtill lägger till att man bakar med olika sorters mjöl så bli skillnaderna än större. Olika mjöl får surdegsgrunden att jäsa olika snabbt. Likaså drar olika mjöl olika mycket vätska och skapar olika mycket elasticitet. Så bakar du inte med exakt (!) samma mjöl som den som skrivit receptet, så kommer degen bli på ett annat sätt.

Så med det sagt så är rådet att kunna själv. Du behöver själv kunna avgöra och anpassa ett recept så att det fungerar för dina förutsättningar.

Vill du lära dig mer är du mer än välkommen till någon av mina surdegskurser i Falsterbo eller kan du få motsvarande kurs online här. Det är oerhört kul att förstå i processen i surdegsbakningen och därmed själv kunna avgöra vad som gick fel och anpassa sin bakning.

Lycka till!

/Christine