Recept – Äppelkaka på fullkornsvetemjöl

Nu är det äppel- och äppelkakstider. Här är ett recept på en smarrig äppelkaka som är bakad med fullkornsvetemjöl. Så mustig och god! Har du inte testat att baka med fullkornsvetemjöl istället för vitt mjöl, så gör det!

I år har mina äppelträd endast levererat äpplen som redan små kryp ätit av. Därför gjorde jag mina äpplen i bitar istället för klyftor och hällde ner dem i smeten. Har du vackra äpple kan du ju istället göra klyftor och arrangera dem fint i formen. Mina äpple är heller inte så syrliga, så därför har jag bättrat på med citron och även lite socker. Har du perfekta äpplekaksäpple, så kan du skippa det. (Citron tycker jag dock är en höjdare oavsett :-))

Ingredinser

100 g smör

3 ägg

1,5 dl socker (vill du ha det sött, ta 2 dl)

180 g finmalet fullkornsvetemjöl (Maler du själv, så mal på den finaste inställningen. Köper du mjöl, så välj gärna stenmalet mjöl)

1,5 tsk bakpulver

1 dl mjölk

1 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

Ströbröd

ca 3-4 äpple beroende på storlek

citron

ev 1 msk socker

Recept

Smält smöret och låt det svalna något. Sätt på ugnen. Kärna ur äpplena (jag behöll skalet pår) och gör i bitar eller tunna klyftor. Blanda äpplebitarna med citron, kanel, kardemumma och ev. lite socker. Smörj en form och klä den med ströbröd. Blanda ner bakpulvret i mjölet. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner mjölblandningen. Tillsätt smöret och mjölken. Häll smeten i formen. Häll ner äpplena. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 25 minuter.

Kanel, kardemumma, citron och lite socker.
Äppelkaka