Rätt förväntningar – då lyckas du oftare!
Sociala medier ställer till det en hel del när det kommer till brödbakning. Man ser en vacker brödbild och tänker att det är så där det ska se ut om man lyckas. Du bakar ett surdegsbröd och får inte alls till samma utseende och känner dig misslyckad. Då måste vi backa bandet. Har du verkligen bakat med exakt samma mjöl som surdegsbrödet som var på bilden? Sannolikt inte. Och är du säker på att det brödet endast var bakat med surdeg som jäsmedel?
Till att börja med är det stor skillnad om det är jäst i degen eller inte. En jästdeg kan ge ett bröd som jäser upp på ett helt annat sätt än en deg som är bakat med endast surdegsgrund. Ett jästbröd blir på höjden mer ”fyrkantigt” medan ett surdegsbröd är mer sluttande.
Utöver det är mjölet helt avgörande. Om du t.ex. bakar med fullkornsmjöl kan du aldrig få samma resultat som den som bakar med endast vitt mjöl. Och bakar du med kurltursorter av vete som har svagare gluten, kan du aldrig få samma resultat som om du bakar med ett modernt vete.
Även mängden mjöl. Ditt surdegsbröd kanske är saftigt med lite mjöl och därmed har det kanske flutit ut mer. Med mer mjöl blir det mer stadga, men torrare.
Så istället för att jämföra med bilderna som flimrar förbi oss dagligen, så skär upp brödet och se hur det ser ut inuti. Är det så som du tänkt dig? Kanske har du satsat på ett luftigt och saftigt bröd, och fått just ett sådant. Eller har du hanterat degen hårdare och istället fått ett mer kompakt bröd – kanske precis så som du önskar.
Visst kan man baka otroligt vackra bröd både med fullkornsmjöl och kultursorter, men de kommer aldrig se ut som ett surdegsbröd bakat med vitt modernt vetemjöl.

Här ett surdegsbröd bakat med kultursorter och en stor andel fullkornsmjöl. Det blir inte ett högt bröd, utan ett sluttande och lågt. Snitten kommer aldrig bli så rena som om du bakar med modernt vete.

Här är ett surdegsbröd bakat med endast modernt vetemjöl och snittet blir knivskarpt och rent (bilden i tagen med inomhusbelysning, så därav den gula tonen). Så rena snitt får du om du använder ett sådant mjöl. Det är vackert, men, vad smakar det?
Så sträck på dig och känn att du lyckats!
/Christine