Rågkusar – nyttigare och billigare

Jag tycker att Fazers Rågkusar är väldigt goda. Tittar man på kilopriset får man dock en smärre chock – 60 kr kilot. Här är ett recept på Rågkusar som jag tycker är bättre än Fazers, och självklart blir kostnaden för brödet en bråkdel av vad du annars får betala.

Till skillnad från Fazers är mina Rågkusar riktiga surdegsbröd och inte bakade med jäst. Dessutom har jag 100% fullkorn i. För att vara surdegsbröd var de otroligt lätta att göra. Om bara surdegen är aktiv när du sätter igång, är det svårt att misslyckas med de här.

Perfekta att ha i frysen och ta fram i portionsbitar efterhand.

Överst mina Rågkusar, och nederst Fazers

Överst mina Rågkusar, och nederst Fazers

Om du är nyfikna på vad som ingår i Fazers Råkusars så ser du innehållsförteckning nedan. Jämför Fazers med de du kan baka själv.

Mjöl (fullkorn av råg, fullkorn av vete, vete), vatten, surdeg av fullkornsrågmjöl 26%, rågfiber (Fazer Rye Fibre ®), jäst, salt, malt av korn. Brödet innehåller 58% råg. Andelen fullkorn är 70%, motsvarar 91% av torrvikten.

Nedan recepetet på mina Rågkusar

Rågkusar

½ dl surdeg (50 gram lös surdeg)
250 gram vatten
150 gram grovt rågmjöl (mal ungefär på den mittersta inställningen)
150 gram fullkornsdinkel (finmalt)
½ tsk salt

Recept

Dag 1

Vispa ner surdegen i vattnet. Blanda i allt mjöl och salt. Blanda till en jämn smet. Låt stå i en halvtimme på varm plats (t.ex. på golvvärme). Dra försiktigt i degen och vik den mot mitten. Upprepa några gånger. Låt den stå ytterligare 45 min, upprepa sedan vikningarna. Upprepa processen ytterligare en gång efter 45 min. Låt stå svalt över natten.

Dag 2

På morgonen. Dela degen i 9 delar (beroende på hur stora du vill ha dem) och platta till dem så att de är ca 0,5 cm höga – använd så lite mjöl som möjligt. Jäs rågkusarna i ca. en timme eller till dess du ser att de rest sig något (tiden beror på hur varmt det är i rummet).

Grädde i 250 graders ugnsvärme i ca. 12-15 min.

Rågkusar

På Fazers brödpåse står det äkta surdeg, men det är ändå bakat med jäst. Jag skulle inte kalla det äkta surdeg.

Du som vill baka med färskmalet mjöl för att få mycket mer smak (fullkornsmjölet som finns i butik är härsket och har en bitter smak – fettet härsknar när mjölet lagras), kolla in den här mjölkvarnen.

 

 

Comments 24

  1. Bengt-Göran Liljedahl juli 11, 2017
    • Christine Heger juli 12, 2017
  2. Kent Holmström augusti 7, 2017
    • Christine Heger augusti 7, 2017
  3. Robin Lundgren oktober 15, 2018
    • Christine Heger oktober 15, 2018
  4. Mattias Gson december 18, 2019
    • Christine Heger december 18, 2019
  5. Frida januari 7, 2020
    • Christine Heger januari 9, 2020
  6. Helena mars 19, 2020
  7. Ragns Bjørgemoen mars 19, 2020
  8. Anders Ahlbäck april 5, 2020
    • Christine Heger april 10, 2020
  9. Maria maj 27, 2020
    • Christine Heger maj 27, 2020
  10. anders.sandquist juni 30, 2020
    • Christine Heger juli 1, 2020
  11. anders.sandquist juni 30, 2020
  12. Malin Norberg augusti 6, 2020
  13. Angelica november 17, 2020
  14. Lennart augusti 9, 2021
    • Christine Heger augusti 17, 2021

Leave a Reply