Rågkusar – nyttigare och billigare
Jag tycker att Fazers Rågkusar är väldigt goda. Tittar man på kilopriset får man dock en smärre chock – 60 kr kilot. Här är ett recept på Rågkusar som jag tycker är bättre än Fazers, och självklart blir kostnaden för brödet en bråkdel av vad du annars får betala.
Till skillnad från Fazers är mina Rågkusar riktiga surdegsbröd och inte bakade med jäst. Dessutom har jag 100% fullkorn i. För att vara surdegsbröd var de otroligt lätta att göra. Om bara surdegen är aktiv när du sätter igång, är det svårt att misslyckas med de här.
Perfekta att ha i frysen och ta fram i portionsbitar efterhand.
Om du är nyfikna på vad som ingår i Fazers Råkusars så ser du innehållsförteckning nedan. Jämför Fazers med de du kan baka själv.
Mjöl (fullkorn av råg, fullkorn av vete, vete), vatten, surdeg av fullkornsrågmjöl 26%, rågfiber (Fazer Rye Fibre ®), jäst, salt, malt av korn. Brödet innehåller 58% råg. Andelen fullkorn är 70%, motsvarar 91% av torrvikten.
Nedan recepetet på mina Rågkusar
Rågkusar
½ dl surdeg (50 gram lös surdeg)
250 gram vatten
150 gram grovt rågmjöl (mal ungefär på den mittersta inställningen)
150 gram fullkornsdinkel (finmalt)
½ tsk salt
Recept
Dag 1
Vispa ner surdegen i vattnet. Blanda i allt mjöl och salt. Blanda till en jämn smet. Låt stå i en halvtimme på varm plats (t.ex. på golvvärme). Dra försiktigt i degen och vik den mot mitten. Upprepa några gånger. Låt den stå ytterligare 45 min, upprepa sedan vikningarna. Upprepa processen ytterligare en gång efter 45 min. Låt stå svalt över natten.
Dag 2
På morgonen. Dela degen i 9 delar (beroende på hur stora du vill ha dem) och platta till dem så att de är ca 0,5 cm höga – använd så lite mjöl som möjligt. Jäs rågkusarna i ca. en timme eller till dess du ser att de rest sig något (tiden beror på hur varmt det är i rummet).
Grädde i 250 graders ugnsvärme i ca. 12-15 min.
På Fazers brödpåse står det äkta surdeg, men det är ändå bakat med jäst. Jag skulle inte kalla det äkta surdeg.
Du som vill baka med färskmalet mjöl för att få mycket mer smak (fullkornsmjölet som finns i butik är härsket och har en bitter smak – fettet härsknar när mjölet lagras), kolla in den här mjölkvarnen.
Underbart goda! Baka med svedjeråg och spelt. Även goda med ljuskornsråg!Nymalt mjöl!
Vad roligt! Tack för att du berättade! De varianterna ska jag också testa.
Surdeg gör rågbrödsdegen följsam. Enbart jäst är omöjligt om man inte vill ha ett sönderfallande rågbröd bakat utan vete eller dinkel. Så Fazers bröd får sin karaktär av att vara surdegsbearbetat men jästen som används i slutfasen är antagligen ett effektivitetspåhitt. Med jäst är man inte så beroende av nyanser i temperatur och fuktighet. Själv använder jag aldrig jäst längre. Men detta var bara en slags försök till förklaring. Jästen har ju kommit för att människor tappat kontakten med tidsprocesser som surdeg tex kräver.
Så sant. Det får helt enkelt inte ta tid. Det kostar för mycket pengar.
När du skriver att degen ska stå svalt över natten menar du att retardera degen i kylskåp eller är det för kallt? Har inte möjlighet att reglera temperaturen något särskillt i en enrumslägenhet :) Hur som, detta ska testas, får ha lite känn helt enkelt – testar att retardera i kylskåp första natten.
Vet inte om jag förstår dig rätt, men i kylen saktar jäsningsprocessen ner tack vare kylan.
Är kylskåp över natten att föredra före ett svalt rum, ca 15 grader?
ja, kylskåp funkar också. Det tar sannolikt lite längre tid innan degen kommer igång efteråt då. Allt handlar om tid och värme.
Tack, vad spännande. Det här ska jag testa. Jag har ingen egen kvarn. Är något fullkornsmjöl bättre än något annat?
Hej Frida, kul! Satsa gärna på stenmalet fullkornsmjöl. Det finns flera mindre kvarnar runt om i Sverige som gör fantastiskt mjöl. Vill du ha finmalet fulllkornsmjöl vet jag att Warbro kvarn, Limbacka kvarn och Wästgötarna har det.
Så goda! Toppenrecept!
Hei. Jag bor i Norge. Så har jag nu beställt din bok av Adlibris. Norge är jo stängt.
Då kan man baka hemma. ?
Mvh Ragna
Hej Christine! Vi har en gård i Nyland, Finland, där vi odlar ekologisk råg, vete och havre. Efter att jag fått en liten sädkvarn kan jag äntligen mala eget mjöl. Jag köpte jag din bok och har haft stor glädje av dina fullkorns-surdegsrecept! Rågkusarna passar perfekt för den säd vi odlar. Men fastän jag hållit på med surdeg sedan i somras och tycker att jag blivit ganska bra på att ”pigga upp” den, vika degen, etc., så får jag aldrig lika stora och fina luftbubblor i mina bröd som du t.ex. har på bilden ovan av dina rågkusar. En fråga: de tider för jäsning du ger i receptet här, hur varmt har du då i rummet där degen och de utbakade kusarna jäser? Hur mycket längre tror du man ska låta jäsningen pågå om det t.ex. är 2-3 grader svalare i mitt kök? Mvh Anders
Hej Anders,
Tack för din kommentar! Det är jättesvårt att svara på det så där exakt. Vad det gäller rågkusarna får nog du nog bara testa dig fram och jäsa dem lite längre än du gör. Det beror ju även på årstid – sommar eller vinter ger en skillnad i jästid. Vad det gäller hål i bröd generell går det inte att ge ett snabbt svar. Jag skrivit en hel del artiklar om det, så läs gärna dem och se om det skulle kunna hjälpa dig. Lycka till!
Super goda. Har lagt till lite maltmjøl och kör 12 gram salt. Alla som smakat säger att de är super. Perfekt för exil-finne i Danmark som inte kan köpa i butik.
Hej Maria, vad härligt att höra! Japp, lite rejält bröd med tuggmotstånd och inte svampbrödet som Sverige säljer ;-).
Hej,
Väldigt goda, bättre än ”originalen”. Nästa gång skall jag dock nagga dem, så att de inte blir så pitabröds lika. Har du inte haft proböwm mwd det?
Mvh,
Anders S
Hej Anders, ja, så goda. Nej, det problemet har jag faktiskt inte haft. Men det låter som en bra lösning att nagga :-)
Problem med, skall det vata! ?
Hej! Dessa rågkusar ser jättesmarrkga ut. Tänkte prova att baka de men har dock igen dinkelmjöl hemma. Kan jag ersätta det med ex grahamsmjöl eller ölandsvete? Hur tro ni konsistensen blir då? Blir de lika sega och goda som de med dinkel I?
Hej! Jag skulle gärna vilja göra dessa men har inte lärt mig att göra surdeg än, kan man köpa surdeg eller blir det dåligt?
Hej Angelica,
Det bästa är att göra en själv. Eller om du kan få av en kompis. Men du behöver ändå lära dig hur du ska hantera den. Har du sett min online kurs?
https://brod-kvarn-kurser.teachable.com/p/allt-for-att-lyckas-med-din-surdegsgrund
Grymt goda och enkla att göra. Jag gjorde mina med ekologisk bagerivetemjöl från Warbro-kvarn. Hade inte Dinkel utan bytte motsvarande mängd. I övrigt helt enligt receptet ovan. Blev hur bra som :-)
Så roligt att höra. Tack för att du berättade Lennart!