Rågkakor med Ingefära

När man får spontanbesök, är det är fint att alltid ha något hemmabakat i frysten att ta fram till kaffet. Vad är väl då bättre än en småkaka?

De här småkakorna är spännande eftersom de är bakade med rågmjöl och smaksatta med kanel och ingefära. Det är som att få en överraskning när man stoppar kakan i munnen. Den är grov samtidigt som den är söt och väldigt smakrik. Saltet bryter av fint mot de andra smakerna. Självklart är de även bakade på fullkornsmjöl, för det är i fullkornet smaken sitter.

Jag färskmaler allt mitt mjöl och därför har jag skrivit ut mängden i gram, eftersom förpackat mjöl i regel är mer packat.

Ingredienser, ca 40 st

100 g smör
1/2 dl rårörsocker
33 g finmalt fullkornsvetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
3/4 tsk kanel
3/4 tsk ingefära
95 g finmalt rågmjöl av fullkorn

Recept

Rör samman rumsvarmt smör och socker. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och samtliga kryddor. Forma degen till rullar och låt dem vila i kylen. Skär upp dem i skivor och lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper. Tryck en gaffel mitt kakan. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 8 min.

Porslinet är från min farmor, och det har ätits en hel del småkakor på den här servisen. Det känns lite extra mysigt att veta det. Just den här kakan är dock ingen typisk farmorkaka, men jag tror att hon hade gillat den.

 

 

 

 

 

Leave a Reply