Rågfläta – recept

Här är ett recept på en vacker rågfläta. Brödet är bakat med jäst och jäst i rumstemperatur, så det är färdigt samma dag. Jag har använt grovmalen råg för ett riktigt mustigt bröd. Jag bakar alltid med färskmalet mjöl (du kan läsa om fördelarna med färskmalet mjöl här), men det går även bra att baka med det som finns i affären. Välj då gärna ett stenmalet mjöl.

Ingredienser

600 g vatten
12 g jäst
15 g havssalt
200 g grovmalen rågmjöl
150 finmalen fullkornsdinkelmjöl
400 g siktad dinkelmjöl

Recept

Mät upp 600 g vatten i en bunke. Ta en dl av vattnet och värm det ljummet. Lös upp jästen i det ljumna vattnet och vispa ner det i bunken. Tillsätt salt, den grovmalda rågen och det finmalda dinkelmjölet. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det siktade dinkelmjölet och blanda med händerna till en slät det – du behöver inte knåda. Dra ner eventuell deg från kanterna med en våt degskrapa och låt sedan degen stå under lock i 30 minuter. Låt degen ligga kvar i bunken och stretcha degen dvs lyften den från fyra olika hörn mot mitten. Låt degen vila i ytterligare 30 minuter. Upprepa stretchningen. Låt jäsa i 60 minuter. Ta upp degen på ett bakbord och dela degen i två delar. Ta en av delarna och skär den i tre delar. Rulla de tre delarna till tre långa rullar. Lägg upp rullarna på en bit bakplåtspapper och fläta rullarna till en tjock fläta. Upprepa med den andra degen. Låt jäsa i ca 45 minuter under en handduk. (Det är svårt att lyfta över brödet på bakplåtspapper efter du flätat, så fläta brödet på bakplåtspappret direkt)

Sätt på ungen på 250 grader. Har du ett bakstål eller en baksten värm upp den i 45 minuter före du gräddar. Sätt in två koppar eller liknande i ugnen med kokande vatten. Skjut in de två bröden bredvid varandra och stäng ugnen snabbt. Sänk värmen till 220 grader efter 5 minuter. Ta bort vattnet ur ugnen efter ca 20 minuter. Grädda i totalt ca 40 minuter.

En perfekt mjölkvarn för att baka ett par limpor med färskmalet mjöl hittar du här.

 

Leave a Reply