Rågbrödet som fick fem stjärnor av vår 5-åring

Häromdagen bakade jag ett rågbröd och vår 5-årig flicka sa när hon fick smaka ”Detta brödet vill jag alltid ha, kan du baka det imorgon igen?” Jag blev minst sagt förvånad eftersom det var ett bröd bakat med 80% rågmjöl och surdeg. Kombinationen råg och surdeg blir ganska syrlig och inkråmet blir även fuktigt. Alltså inte alls ett bröd som jag hade förväntat mig skulle bli populärt hos henne. Jag hade dock i tanken redan när jag bakade det att jag skulle ”barnanpassa” det något för att det eventuellt skulle gå hem. Istället för att låta det stå över natten i kylen, jäste det endast i rumstemperatur över dagen. På så sätt hann det inte utveckla riktigt lika mycket syra. Dessutom la jag en handduk över det nygräddade brödet för få en mjukare skorpa. Kanske var det en bidragande orsak till att det fick så många stjärnor av vår tös?

I receptet har jag använt en form på 1,5 liter och en form på 2 liter. Jag satte igång baket på morgonen och gräddade bröden på kvällen. Brödet stod alltså och jäste över hela dagen. När du bakar dessa bröden, och skulle märka att bröden inte är färdigjästa på kvällen, så ställ hellre in dem i kylen och grädda dem dagen efter än grädda bröd som inte jäst klart.

Ingredienser

1000 g vatten
1 dl surdeg (syrlig surdeg)
21 g oraffinerad havssalt
750 g finmalet rågmjöl
225 g siktat dinkelmjöl

(jag använder färskmalet mjöl, och mjölkvarnen jag maler mitt mjöl med hittar du här.)

Recept

Vispa ner surdegen i vattnet och lägg till saltet. Vispa ner ca hälften av mjölet till en jämn smet. Häll ner resten av mjölet och blanda med händerna till en jämn deg. Dra ner eventuella degrester från kanterna med en våt degskrapa. Låt stå i 45 minuter under lock. Lyft degen från fyra olika hörn och stretcha försiktigt mot mitten (det är mest råg i degen, så glutentrådarna är få). Låt stå och jäsa under lock i ca 2 timmar. Olja brödformarna väl. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i en större deg och en mindre. Forma försiktigt, med mjöl på händerna, till två limpor och lägg ner i formarna. Låt stå under bakduk och jäsa i ca 5 timmar. Bröden är färdigjästa när de börjat spricka på ytan (det kan ta  kortare tid eller längre tid än 5 timmar beroende på hur varmt du har i rummet, hur aktiv din surdeg var och hur färskt mjöl du använde).

Värm upp ett bakstål (eller en sten) till 250 grader och ställ in kokande vatten i ugnen. Nagga bröden djupt för att förhindra en luftficka under skorpan. Ställ in bröden och sänk efter 5 minuter till 200 grader. Sänk temperaturen ytterligare efter 20 minuter ner till 180 grader. Ta ut ångan ur ugnen efter 40 minuter (kortare tid om du vill ha hård skorpa). Ta ut bröden ur formarna den sista kvarten. Grädda totalt i ca 60 minuter.

Något fuktigt, lagom syrligt, sött och helt ljuvligt gott!

På vår utflykt till biblioteket tog jag med en smörgås som mellanmål. Vår lilltös var så nöjd med brödet, och jag blir löjligt lycklig av att höra det. :-)

Leave a Reply