Praktiska råd om brödsnittning

Jag får många frågor kring hur man gör för att få de vackra dekorationerna på bröden. Jag har skrivit om det tidigare, ni kan läsa om det här, men jag tänkte ge ett par enkla korta råd för att lyckas (utöver att öva, öva, öva ;-)).

Till att börja med behöver du en tunn och vass snittkniv. Bröd som snittats med en vanlig kniv får inte samma finess. Det blir för grovt och klumpigt med en vanlig kniv. Det är lätt att se på de bröd som snittats med för tjock egg.

Råd nummer två är att inte mjöla degens yta för mycket. För att få en vacker kontrast mellan snittet och brödytan brukar man pudra mjöl på degen. Snitten syns då bättre när brödet är färdiggräddat. Rådet är att just pudra på med mjöl. Använd t.ex. en tesil. Blir det för mycket mjöl på brödet blir resultatet inte elegant. Snitten drunknar i mjölet och ger oskarpa kanter.

Det är även bra att känna till att de vackrast snittade bröden i regel är bakade med siktat vetemjöl. Så fort man har fullkorn i degen blir det svårare att få snygga dekorationer. Självklart tycker jag det är betydligt viktigare att brödet är gott och nyttigt, dvs är bakat med fullkorn, än dekorationen, men det kan vara bra att veta när man jämför sig med andra.

Hoppas detta kan hjälpa dig på vägen!

En bra snittkniv hittar du här.

 

Det här är två surdegsbröd som är bakade med ca 50% fullkornsvetemjöl. Så visst går det att få vackra snitt även om man bakar med fullkorn. Det är bara svårare.

Comments 2

  1. maria nyström september 13, 2017
    • Christine Heger september 13, 2017

Leave a Reply