Rabarberpaj på dinkel och fullkornsmjöl

Rabarber är verkligen sommar! Tyvärr lyckades min man köra gräsklipparen över alla mina rabarber när de var på gång i våras, så jag fick köpa dem i år. Irriterande, men pajen blev väldigt god även med köperabarber ;-). Smulpajen är hemligheten. Jag gör alltid min smulpaj  på fullkornsmjöl. Det blir så otroligt mycket mer smakrikt! Det finns ingen anledning i världen att ha det vita mjölet i pajdegen. Den här gången rostade jag även dinkelkärnorna i ugnen innan jag malde dem – det blev magiskt gott! Smulpajen får en liten touch av rostat och smaken blir än rikare.

Raparberpaj

Ingredienser
550 g rabarber
1 msk potatismjöl
2,5 msk socker

220 g dinkel av fullkorn, finmalet (maler du själv, så rosta dinkelkärnorna lätt först i ugnen)
110 g smör
2 msk socker
1 msk vatten

Recept
Skär upp rabarbern i fingerstora skivor. Blanda med socker och potatismjöl. Lägg i en pajform.
Blanda fullkornsmjölet med sockret och finfördela det rumsvarma smöret. Tillsätt vattnet. Strö över smulpajen över rabarbern.
Grädda i 220 grader i ca 20 minuter.

Så otroligt gott och enkelt! Har jag kvar paj dagen efter värmer jag alltid upp ugnen och ger pajen en kyss – smulpajen får tillbaka sin krispighet och smakar nygjord igen.

Vill du mala ditt eget fullkornsmjöl så har du en fantastisk stenkvarn här.

 

Leave a Reply