Rabarberpaj på färskmalet fullkornsmjöl – så gott!

I veckan gjorde jag rabarberpaj. Det var bara jag och barnen hemma och jag ville göra det extra mysigt. I vanliga fall har vi aldrig efterrätt på vardagar, dels för att vi inte hinner med det, och dels för att vi vill undvika socker till vardags.

Generellt när jag lagar något gör jag stora mängder, men den här gången var jag mer måttlig. Jag gjorde en paj i en liten form som passade precis för oss tre. Självklart är smulpajen gjord på färskmalet fullkornsvetemjöl, och eftersom jag precis är ”Rik på Ölandsvete”, så använde jag det. Ölandsvetet ger en söt och nötaktig smak, och det blir bara så otroligt gott. Och smaken sitter i fullkornet!

Rabarber kräver en hel del socker, men vi gillar när det är syrligt, så följer du mitt recept blir det en syrlig paj. Föredrar du sötare pajer, bör du öka på med sockret.

Ingredienser till tre personer

330 g rabarber
1,5 msk socker
1/2 msk potatismjöl

50 g smör
1 msk socker
70 g fullkornsvetemjöl

Recept

Hacka rabarbern i fingerbreda bitar och lägg i pajformen (19 cm i diameter). Blanda 1,5 msk socker med potatismjölet och blanda ner i rabarbern. Förgrädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10 minuter.

Hacka rumstempererat smör och blanda ihop med fullkornsmjölet och sockret. Fördela den smuliga degen ovanpå rabarberna. Grädda i ca 10 minuter i 200 grader, eller till dess smulpajen fått färg.

Dubblera hela receptet om ni är fler och har en större pajform.

Syrlig rabarberpaj, så vansinnigt gott!

Leave a Reply