Rabarberkaka med kardemumma och fullkornsmjöl – recept
Rabarberns tid är här och detta är en av de godaste rabarberkakorna jag smakat. Kakan blir seg men krispig på täcket med en karamellig smak. Fullkornsmjölet gör sitt till så att kakan blir fulländad. Dessutom går den väldigt snabbt att slänga ihop.
Ingredienser
150 g smör
2 dl socker
150 g finmalet fullkornsvetemjöl (jag använde färskmalet dalavete, men det går bra med vilket vetesort som. Dock bör vetet det vara finmalet)*
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ca 3 rabarberstjälkar
0,5 tsk kardemumma
*får du inte tag i stenmalet finmalet fullkornsvetemjöl och endast ett mer grovt malt fullkornsvetemjöl, så hade jag tagit hälften fullkornsvetemjöl och hälften siktat vetemjöl)
Recept
Klä en form med bakplåtspapper, ca 24 cm i diametern. Sätt på ugnen på 200 grader. Hacka rabarbern. Vispa rumsvarmt smör med sockret. Tillsätt äggen en i taget och rör runt. Blanda bakpulvret, vaniljsocker och mjöl. Vänd ner i äggsmeteten. Häll den färdiga smeten i formen och strö över rabarbern och tryck till något. Strö över kardemumman.
Grädda i ca 40 minuter på nedre falsen.
Servera med grädde eller vaniljglass.
Hej och tack för ditt rabarberrecept. Nyuppkomna rabarber, handmalt fullkornsvetemjöl och resten av receptet, kaffe, glass och vackert porslin – underbart gott och vackert
Tack Martin för att du berättar. Det gör mig glad :)
TACK för recept och inspiration! Ska kolla om jag hittar Ölandsvete annars testar jag nåt annat. Ha en skön helg!
Hej Agneta, ja, det går bra med vilket fullkornsvete som, det behöver inte vara ölandsvete. Bara det är finmalt så funkar det fint :-)
Det här ska jag testa så fort min rabarber växt lite, jag har tydlige en sent växade sort🙂
Härligt! Mina rabarber är oxå långsamma. Jag har inte tänkt på att det kan vara olika sorter. Det kanske förklarar saken.
:-)
Låter ju jättegott! Skall testa i helgen. Tack för alla herrligan recept!
Tack Gunnar, vad glad jag blir att du uppskattar det och berättar det :-)