Rabarberkaka med kardemumma och fullkornsmjöl – recept

Rabarberns tid är här och detta är en av de godaste rabarberkakorna jag smakat. Kakan blir seg men krispig på täcket med en karamellig smak. Fullkornsmjölet gör sitt till så att kakan blir fulländad. Dessutom går den väldigt snabbt att slänga ihop.

Ingredienser

150 g smör

2 dl socker

150 g finmalet fullkornsvetemjöl (jag använde färskmalet dalavete, men det går bra med vilket vetesort som. Dock bör vetet det vara finmalet)*

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

ca 3 rabarberstjälkar

0,5 tsk kardemumma

*får du inte tag i stenmalet finmalet fullkornsvetemjöl och endast ett mer grovt malt fullkornsvetemjöl, så hade jag tagit hälften fullkornsvetemjöl och hälften siktat vetemjöl)

Recept

Klä en form med bakplåtspapper, ca 24 cm i diametern. Sätt på ugnen på 200 grader. Hacka rabarbern. Vispa rumsvarmt smör med sockret. Tillsätt äggen en i taget och rör runt. Blanda bakpulvret, vaniljsocker och mjöl. Vänd ner i äggsmeteten. Häll den färdiga smeten i formen och strö över rabarbern och tryck till något. Strö över kardemumman.

Grädda i ca 40 minuter på nedre falsen.

Servera med grädde eller vaniljglass.

rabarberkaka

Comments 8

  1. Martin Ohlsson maj 18, 2023
    • Christine Heger maj 24, 2023
  2. Agneta maj 17, 2023
    • Christine Heger maj 24, 2023
  3. Aila juni 4, 2021
    • Christine Heger juni 7, 2021
  4. Gunnar juni 3, 2021
    • Christine Heger juni 3, 2021

Leave a Reply