Proteinbröd – surdegsbröd med ärtmjöl

En av fördelarna med en egen kvarn är att man kan mala mjöl av annat än bara säd så som till exempel bönmjöl. Jag har nu bakat ett surdegsbröd på torkade gröna ärtor. Jag malde de torkade ärtorna i min egen hemmakvarn Fidibus XL (det går lika bra att mala i Fidibus Medium). Jag malde ärtorna två gånger. En gång grovt (för att få ner ärtorna mellan stenarna) och sedan en gång fint. Degen bakade jag med surdeg och lät brödet stå två dygn i kylen innan jag gräddade dem.

I vår familj var betyget för bröden jag bakade delade. Hälften av familjen tyckte det var jättegott och menade att smaken av ärtor knappt märktes. Den andra hälften tyckte ärtsmaken var distinkt och föredrog vanligt fullkornsbröd. Har du en kvarn måste du bara prova. Det vore roligt att höra vad du tycker.

Ingredienser för 2 proteinbröd

600 g vatten
1/2 dl surdeg
14 g oraffinerad havssalt
100 g ärtmjöl (jag malde 100 gram gröna torkade ärtor)
300 g finmalet fullkornsvetemjöl
och resten siktat vetemjöl (jag vet inte exakt hur mycket siktat vetemjöl jag hade i)

Tänk på degen behöver vara lös eftersom ärtmjölet drar åt sig vätska och sväller (precis som fullkornsmjölet).

Recept

Mal ärterna grovt. Mal ytterligare en gång fint. Blanda ner ärtmjölet med salt och surdeg och vispa. Mal under tiden fullkornmjölet fint. Vispa ner hälften av fullkornsmjölet. Blanda ner resten av fullkornsmjölet med händerna och tillsätt siktat vetemjöl till dess du får en relativt lös deg. Skrapa ner degen från kanterna med en våt degskrapa. Låt stå i 30 minuter under lock. Skrapa försiktigt loss degen från kanterna och lyft degen mot mitten – stretcha degen från fyra olika hörn till mitten. Låt stå och vila ytterligare 30 minuter under lock. Upprepa stretchningen. Låt stå i 60 minuter och vila. Upprepa stretchningen. Låt sedan degen stå i ca 2 timmar till dess degen visar tecken på att kommit igång med jäsningen (någon bubbla på ytan, glansig, luftig). Stjälp upp degen på bakbordet och dela degen i två delar. Forma degen till två bröd. Låt vila i 25 minuter på bakbordet. Forma degarna igen. Lägg ner bröden i två jäskorgar för 0,5 kg med mjölade linnehanddukar. Packa in och ställ kallt i kylen över två nätter.

Dag 3

Värm upp ugnen och bakstålet till 250 grader. Ställ in ett par koppar med kokande vatten. Snitta bröden och skjut in dem i ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till ca 220 grader. Tag ut ångan efter 25 minuter. Grädda totalt i ca 40 minuter.

 

Här har jag vispat ner surdegen, ärtmjölet och saltet.

Den vackra insidan. Förvånansvärt luftigt för att innehålla så stor mängd ärtmjöl.

Jag har länge tänkt jag skulle baka med bönor men när jag träffade Lina Wallentinson fick jag ny inspiration. Hon har skrivit boken ”Baka med böner”, och är verkligen nytänkande. I boken finns recept på både bröd, kakor och snacks där allt är bakat med någon typ av böna.

Författare Lina Wallentinson. Boken finns att köpa i bokhandeln och på nätet där böcker finns.

Mitt recept är inte tagit från ”Baka med böner” eftersom jag bakar med surdeg, men där finns väldigt mycket annat spännande.

Leave a Reply