Prisvärt bröd hos äkta bagerier

Det finns bagerier som tar sina bröd på allvar. Kunden får det bästa de kan åstadkomma. Det är så långt ifrån industritillverkad mat man kan komma. Med industritillverkad mat menar jag mat där produktionshastighet är en av de viktigaste faktorerna. Och för att det ska gå snabbt, tummas det på kvalitén. Jäst, tillsatser och modernt vetemjöl – alla dessa ingredienser bidrar till att det går snabbt att baka. Problemet är att konsumenten inte mår bra av det snabbakade brödet.

Kvalitet tar tid
Det tar tid att baka ett bra bröd rikt på fullkorn, mineraler och vitaminer. Det är tiden som skapar kvalitét. En snabb process, kräver ingredienser som är anpassade för att det ska gå snabbt, och detta får ditt blodsocker att fara som en jojo efter en skiva bröd. Det är inte en slump att fler och fler ifrågasätter om de mår bra av bröd.

Dyrt med kvalitet?
Idag besökte jag bageriet Bagaren&Bonden i Malmö som är kända för att göra allt från grunden och inte kompromissa med kvalitén. Jag blev så glad när jag träffade dem, och tänkte att människorna här omkring är lyckligt lottade. Min andra tanke var att många säkert inte tycker att de har råd med bröden. I relation till kvalitén vet jag att de säljer en prisvärd produkt, men det hjälper inte om plånboken är begränsad. Så jag frågar vad de har för kilopris på sina bröd.

börddisk 2 bagaren&bonden

”45 kr/kg kostar det här brödet” Karl pekar på ett av de härliga surdegsbröden som ligger på disken. ”Det dyraste brödet bakat på kultursäd kostar 75 kr/kg”.

Jag häpnar. Det är billigare än i butik! Påsbröd i butik ligger på mellan 35 – 70 kr/kg, och då är det varken baserat på ekologiska ingredienser, äkta surdeg, fullkorn eller mer högkvalitativ säd. Priset per stycke är lägre, och det ser förstås mycket ut i påsen, men det är bara luft. Luft med tillsatser.

”Detta måste alla veta!” utbrister jag. ”Vem kollar och jämför kilopriserna? Hur ska vi göra?”

Granska brödpåsen
Jag vill härmed skrika högt! Nästa gång du handlar, kolla vad du betalar i pris/kg, och vänd på förpackningen och läs på innehållsförteckningen. Du vill inte äta färgat vetemjöl, och du vill inte ha i dig tillsatser. Mjöl, vatten och salt räcker för ett gott och näringsriktigt bröd som du mår bra av.

Daniel och Karl hos Bagaren&Bonden. Härliga killar som satsar på kvalitet.

Daniel och Karl hos Bagaren&Bonden. Härliga killar som satsar på kvalitet.

Virvelkvarn där de maler sitt fullkornsmjöl

Virvelkvarn där de maler sitt fullkornsmjöl

Ett försök att fånga oss själva på bild framför kvarnen - gick inte så bra :-)

Ett försök att fånga oss själva på bild framför kvarnen – gick inte så bra :-)

Här ser ni vinnaren i Svenskt Mathantverk 2016 i klassen surdegsbröd av vete. Grattis säger jag till Bagaren&Bonden!

Här ser ni vinnaren i Svenskt Mathantverk 2016 i klassen surdegsbröd av vete. Grattis säger jag till Bagaren&Bonden!

Självklart var jag tvungen att prova det prisbelönta brödet. Mmmm!

Självklart var jag tvungen att prova det prisbelönta brödet. Mmmm!

PS: Bröd&Kvarn kommer framöver även ha ett stort sortiment av stora kvarnar till professionella. KoMo satsar även här på stenkvarnar. Kontakta mig om ni vill veta mer.

Comment 1

  1. Marianne Johansson december 15, 2019

Leave a Reply