Princesstårta – japp, den blir galet god med fullkornsmjöl

Förr älskade jag prinsesstårta, men med vässade smaklökar för just mjöl, faller inte längre den smaklösa sockerkakan i mitten mig i smaken. En prinsesstårta ska enligt all tradition vara fluffig och söt, jag vet, men jag tycker den kan uppgraderas genom att göras något mindre söt och med en mer smakrik sockerkaka. När vår dotter fyllde år härom veckan bakade jag en prinsesstårta där sockerkakan var gjord på färskmalet fullkornsvetemjöl. Den blev så galet god! Det var så mycket mer smak i tårtan. Dessutom hade jag gjort hallonsylten mindre söt, för jag tycker marsipanen gör att smakupplevelsen blir tillräckligt söt ändå. Och med något syrligare hallonsylt blev det mer sting i tårtan.

Eftersom man är van vid det vitaste vitt mjöl till en fluffig tårta tror jag man får tänka om lite om man ska gilla den här tårtan. MEN den klassiska sockerkaksbottnen är ju inte god. Den ger konsistens men bidrar egentligen inte till smak. Med en sockerkaksbotten bakad med fullkornsmjöl blir smaken så otroligt mycket mer, men den blir även något mindre fluffig. Jag tycker dock den blir fluffig nog.

Om man vill vara mindre drastisk så kan man ta hälften vitt mjöl och hälften fullkornsmjöl.  Jag har testat båda, och båda blev bra. Du får prova och se vad du tycker. A och o är att du har finmalet stenmalet fullkornsvetemjöl, med ett grovmalet fullkornsmjöl/grahamsmjöl fungerar det inte. Det spelar ingen roll vilken vetesort du har, det ger lite olika smak, men resultatet blir det samma. Jag malde ölandsvete, men ta det du har. Det kan vara svårt att få tag i finmalet fullkornsmjöl, men det finns även om det kanske inte finns i din närmsta butik. Två producenter som jag vet har det är Warbro kvarn och Limbacka kvarn. Ett alternativ är att mala själv, då får du det precis så fint eller grovt som du vill ha det. Du hittar kvarnen jag använde till den här tårtan här. (Tips om var du kan köpa säd att mala hittar du här)

Om man vill att marsipantäcket (det färdigköpta i butiken från Odense) ska täcka tårtan ordentligt hela vägen ner till kanten, behöver man minska receptet nedan (det som står i parentesen). Vi var ett större sällskap på 9 vuxna och tre barn och behövde en högre tårta och därför gjorde jag enligt nedan. 

Jag valde att inte ha någon vaniljkräm i, men en klassisk marsipantårta ska ju egentligen innehålla vaniljkräm.

Ingredienser, form 23 cm i diameter

3 ägg (2 ägg*)

3 dl socker (2 dl socker*)

225 g finmalet fullkornsvetemjöl (150 g mjöl*)

3 tsk bakpulver (2 tsk bakpulver*)

2,25 dl kokhett vatten (1,5 dl kokhett vatten*)

* recept för en mindre/lägre tårta där marsipanen från Odense täcker hela tårtan med större marginal

Marsipantäcke – färdigt från butiken. Finns att köpa på rulle.

250 g frysta hallon

socker

ca 4 dl grädde

1/2 dl röda vinbär (kan man utesluta, men jag ville ha den lite syrligare)

Recept

Sätt ungen på 200 grader. Smöra och bröa en tårtbottenform. Blanda mjöl och bakpulver. Koka upp vatten. Vispa ägg och socker pösigt i en egen bunke (vispa inte för länge, då blir kakan döbakt). Blanda ner mjölblandningen. Rör ner det kokheta vattnet försiktigt. Skjut in tårtbotten direkt i ugnen. Grädda i ca 30 minuter.

Puttra ihop hallonen med socker (välj efter smak och tycke hur söt du vill ha den). Skär upp sockerkakan i två delar och bred på hallonsylten ev lite röda vinbär och ett tunt lager vispad grädde. Lyft över den övre delen av sockerkakan och bred ut rikligt med vispad grädde. Lägg på marsipantäcket.

Den blev så oerhört god och fick stående ovationer! Den är dessutom väldigt enkel att slänga ihop.

Leave a Reply