Jag pratar primörer och nässlor på Radio P4 Malmöhus

Jag antar att ni minns tv-kocken Jan Boris-Möller? Han är helt underbart rolig och kunnig. Idag fick jag möjlighet att prata på radion om primörer tillsammans med honom. Han kokade sparris och lät oss smaka skillnaden mellan rå, kokt ett par sekunder, och kokt – mycket spännande. Allt om detta, och varför smaken varierar så mycket kan ni lyssna på här.

Jan Boris-Möller pratar färska primörer och sparris i Radio P4 Malmöhus

Jan Boris-Möller pratar färska primörer och sparris i Radio P4 Malmöhus

Själv hade jag förberett mig genom att plocka nässlor och baka frallor på nässlorna. Nässlorna är ju som bäst nu på våren. Så ut och plocka! De är fullproppade med vitaminer. Jag satte degen igår och lät den jäsa över natten i kylskåp. En deg på surdeg och en deg på jäst – allt för att även den ovana bagaren ska våga prova. Med jäst kommer ni garanterat att lyckas. Nässelfrallor till frukost, vem vill inte ha det? Receptet på dessa frukostfrallor kommer jag alldeles snart posta i bloggen – håll utkik.

Nässlorna är som godast på våren. Spröda och sprängfyllda med vitaminer

Nässlorna är som godast på våren. Spröda och sprängfyllda med vitaminer

Frallorna är gröna av nässlorna, men det syns inte riktigt på bilden. Delade ser man tydligt den gröna färgen.

Frallorna är gröna av nässlorna, men det syns inte riktigt på bilden. Delade ser man tydligt den gröna färgen.

Tidigare har jag skrivit om bondkakorna bakade på luktvioler – läs om det här. Violer doftar fantastiskt färska, men tyvärr försvann doften när kakorna åkte in i ugnen. Idag berättade Jan Boris-Möller för mig hur man undviker det. Man ska hacka violerna i olja och sedan sila bort hacket. Därefter baka med viololjan, då finns smak och doft kvar. Underbart, det ska jag prova!

Vi fortsätter att prata om smak och dofter utanför sändingen. Jag är rätt övertygad om att han snart kommer mala sitt eget färska mjöl, går man igång på smak och doft, går man igång på färskmalet :-)

Vi fortsatte att prata om smak och dofter utanför sändningen. Jag är rätt övertygad om att han snart kommer mala sitt eget färska mjöl. Går man igång på smak och doft, går man igång på färskmalet :-)

 

 

 

 

 

Leave a Reply