Pretzel – det perfekta receptet

Nu har jag testat, baka, bakat igen och igen. Pretzel, eller Brezeln som det heter på tyska, var en väldigt rolig utmaning. Ska du baka pretzels så följ mina råd, så kommer du lyckas. Jag önskar att någon givit mig dem innan jag satte igång. De är riktigt roliga att baka, så kör!

Mina pretzels är delvis bakade på fullkorn. Traditionella pretzels är bakade på endast vitt mjöl, men självklart tycker jag det är onödigt. De blir mycket nyttigare med fullkornsmjöl, och minst lika goda.

Ingredienser
360 gram vatten
90 gram mjölk
30 gram smör
10 gram jäst
250 g färskmalet fullkornsvetemjöl (maler du inte själv, så välj stenmalet finmalet fullkornsmjöl)
380 gr färskmalet siktat vetemjöl (jag siktade Ölandsvete, välj gärna något med hög proteinhalt)
1 tsk salt

10 gram ren kaustiksoda (jag köpte Nitor i en färghandel)
Grovsalt

Recept
Lös upp jästen i ljummen vätska bestående av mjölk, vatten och smör. Blanda ihop samtliga ingredienser till en jämn deg. Låt stå 10 minuter. Dela upp degen i 13 stycken bitar á 85 gram stycket. Väg gärna så att det blir rätt. Lägg ett bakplåtspapper på plåten och mjöla det lätt, t.ex. med en tesil. Rulla ut till långa fingertjocka rullar. Knyt ihop dem till en pretzel – se bild. Totalt blir det 3 plåtar. Låt jäsa i ca 50 minuter. Ställ dem kallt, t.ex i kylskåpet eller utomhus när de i princip är färdigjästa. Ju kallare ju bättre före de åker i badet. Det är bland annat så du får till den fina färgen.

Sätt på ugnen på 250 grader. Koka upp 1 liter vatten och häll i kaustiksodan. Använd skyddsglasögon, handskar och skyddskläder. Lägg försiktig ner de kalla pretzelns, en och en (de ska flyta), och lägg tillbaka dem på plåten. Strö på grov salt och snitta ett par snitt. Sätt in dem i mitten av ugnen. Grädda i ca 10 minuter eller till de fått ordentligt med färg. Spraya prezeln med kallt vatten direkt efter du tagit ut dem ur ugnen.

Studerar du bilden, så ser du att det är en extra snurr i mitten – missa inte den. Tittar du en gång till ser du att jag missat att snitta dem. Jag har som sagt bakat dessa ett antal gånger nu, och dessa blev perfekta, MEN just denna sista omgång glömde jag snitta. Kanske tycker du de är för ”bulliga”, men det finns en tanke bakom det. Smalare än så här, så blir de mycket svårare att hantera i badet.

Jag i full mundering. Glasögon (köpt av min man som blev orolig när han hörde om mitt bak), handskar och plastförkläde.

Comments 2

  1. Cecilia oktober 21, 2018
    • Christine Heger oktober 22, 2018

Leave a Reply