Platta bröd är godast!

Jag har sagt det förr, men det tåls att sägas igen – ”surdegsbröd behöver inte vara höga för att vara goda”. Faktum är att det ofta är de plattare bröden som smakar bäst och har härligast konsistens. Om de är platta (och då menar jag inte döbakta bröd där surdegen inte varit bra) har de i regel fått kalljäsa länge och därmed bildat massor av smak. De har troligtvis även bakats med en lös deg med en stor andel vätska, vilket gör brödet saftigt och luftigt. Dessutom ger ett bröd bakat på fullkornsmjöl ett plattare bröd. Fullkorn ger istället både underbar smak och ett nyttigare bröd.

Sen kan ju ett platt bröd även beror på att brödet är dåligt format, eller precis som jag skrev ovan, inte bakat på en tillräckligt aktiv surdeg. MEN bortsett från detta är ofta platta bröd smakmässigt fantastiska!

När du ser ett vackert högt surdegsbröd ställ då dig frågan: Är det jäst i? Är det bakat på vitt valsat modernt vete? Innehåller det tillsatser? Finns det någon fullkorn i?

Ett platt surdegsbröd bakat på en stor andel råg, mycket vätska och en tid bortglömd i kylen.

Perfekt storlek för att komma in med hela bredden i munnen.

Vill du baka nyttiga och smakrika bröd så köp gärna min bok ”Fullkorn” –  en grym julklapp. Där finns mycket fakta om mjöl och härligt smakrika och näringsrika såväl bröd som kakor och mellanmål.

Leave a Reply