Platt bröd utan salt – saltets betydelse!

I veckan bakade jag två olika typer av surdegsbröd. I ena bunken hade jag surdeg av Emmer (färskmalet med ca 75% fullkorn) och i den andra bunken hade jag surdeg av Dalavete (färskmalet med ca 75% fullkorn). När jag skriver surdeg menar jag själva degen inte grundsurdegen – grundsurdegen var den samma för de båda. Degen på Dalavete gjorde jag något fastare än den på Emmer. När bröddegarna låg på bakbordet och vilade före sista formningen såg jag att bröddegen på Dalavetet flöt ut mer än det andra, men tänkte inte närmare på det. Värmen är ju påtaglig, så det är ju inte så konstigt att om de hade överjäst något.

Jag la in brödkorgarna i kylen över natten för att grädda dagen efter. När jag stjälpte upp bröden med Dalavete höll de inte alls ihop och i ugnen flöt de ut som en pannkaka. Jag tyckte det var så märkligt. Speciellt som jag visste att just den degen hade varit fastare än den andra. När jag sedan smakade på brödet förstod jag – bröden med Dalavete saknade salt. Fascinerande! Brödet som saknade salt klarade inte hålla ihop (salt förbättrar elasticiteten i degen) när de dessutom var något överjästa. Se på bilden vilken enorm skillnad det blev. Jag visste att salt har stor betydelse när man bakar bröd, men detta gjorde det väldigt tydligt!

Till vänster är surdegsbrödet som är bakat på Emmer och till höger är surdegsbrödet som är bakat på Dalavete. Det högra är det som saknar salt.

Comments 2

  1. Anders Svensson augusti 2, 2018
    • Christine Heger augusti 3, 2018

Leave a Reply