Pizza på färskmalet fullkornsmjöl

Jag är så otroligt nöjd med pizzan jag gjorde idag. Den blev rätt på alla plan. De två viktigaste basingredienserna blev perfekta – pizzadegen och tomatsåsen. Pizza kan vara riktigt bra mat om man gör pizzadegen på bra mjöl. Jag färskmalde Ölandsvetemjöl och blandade ungefär hälften fullkorn och hälften siktat mjöl. Ölandsvete är en äldre kultursort – läs mer om det här – som har betydligt mer näring än valsat vitt mjöl. Dessutom har Ölandsvetet väldigt bra bakegenskaper med en hög proteinhalt som gör degen spänstig. Degen var jäst på surdeg, vilket både ger bättre smak och en hälsosammare pizza.

Även tomatsåsen blev riktigt lyckad. Hemligheten låg i finhackad färsk chili (lite) och vitvinsvinäger. Dessutom lät jag tomatsåsen koka riktigt länge.

Pizzadeg recept
5 dl vatten (495 g)
1 dl surdeg
2 tsk salt
300 g färskmalet fullkornsvetemjöl av Ölandsvete
370 g siktat Ölandsvetemjöl

Dag 1

Blanda vatten, salt och surdeg och vispa. Häll i hälften av mjölet och vispa. Häll i resterande mjöl och blanda med händerna till en deg. Du behöver inte knåda. Låt stå i 30 minuter under lock och vila (enligt autolysmetoden, läs mer om den här) och stretcha och vik sedan degen från fyra olika håll. Låt vila i 45 minuter. Upprepa stretchning och vikning. Låt stå ytterligare 45 min och stretcha och vik. Ställ sedan in hela bunken med lock i kylen över natten eller till dess det är dags att grädda pizzorna nästa dag. Jäsningen ska ha kommit igång när du ställer in bunken i kylen, men den degen ska inte vara färdigjäst.

Dag 2
Sätt ugnen på 300 grader och värm upp en plåt. Stjälp upp degen på bakbordet. Dela upp den i lagom stora pizzadegar. Jag gjorde 6 stycken runda pizzor av den här degen – om det är för många spara lite deg och gör frallor av det som blir över. Lägg ut bakplåtspapper till pizzorna på ett bord och dra ut/forma degen till lagom stora pizzor. Behandla degen försiktigt så att inte all luft går ur den. Lägg på tomatsås och önskad fyllning (gärna färsk mozzarella, det blir så gott!) strax före du skjuter in pizzorna i ugnen. Har du en pizzaspade går det lätt, annars får du ta ut plåten och dra över hela bakplåtspappret med den ogräddade pizzan på den varma plåten.

Grädda ca 5 minuter om du har en ugn som kan bli 300 grader, annars får du grädda lite längre.

Pizzadegen blev perfekt fluffig och krispig. Fullkornsmjölet av Ölandsvetet gjorde det smakrikt och nyttig. Mmmm, så gott!

 

Leave a Reply