Piroger bakade med färskmalet fullkornsmjöl

Piroger är väldigt praktiskt att ha i frysen när man själv eller barnen behöver ett matigare mellanmål. Dessa piroger är bakade med färskmalet fullkornsmjöl. Även om ni inte har möjlighet att mala själva, så baka med fullkornsmjöl – det blir så mycket godare!

Jag fyllde pirogerna med min vanliga köttfärsås kryddad med tacokrydda. Dock halverade jag den mängd tomatkross som jag brukar ha i för att få en fastare fyllning. Det viktiga är att få en ganska fast fyllning. Jag hade sedan tidigare gjort egen tacokrydda med ett recept från Landeleyskok, men hinner ni inte med det så fuska med en färdigblandad kryddpåse (vänd dock på påsen och hitta den med minst tillsatser).

Piroger – ca 10 st

1/3 paket jäst (15 gram)
75 gram smör
1 ½ dl mjölk
½ salt
1 ägg
5 ½ dl fullkornsvetemjöl (finmalt)

ägg till pensling

Smula sönder jästen i degbunken. Smält smöret och tillsätt mjölken – låt det svalna till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta degen smidig. Täck över degen och låt jäsa i ca 1 timme.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut degen så tunt som möjligt, 3-4 mm. Ta ut rundlar med mått, 12-15 cm i diameter. Lägg ungefär en ½ dl fyllning på varje rundel. Nyp ihop degkanterna. Lägg pirogerna med skarven uppåt på en plåt. Låt dem jäsa ca 20 minuter. Pensla med ett lätt uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ca 15 min.

Piroger på färskmalet fullkornsmjöl fyllda med tacokryddad köttfärssås

Piroger på färskmalet fullkornsmjöl fyllda med tacokryddad köttfärssås

Leave a Reply