Pepparkaksbak med ”pepparknappar”

Årets första pepparkakor är bakade. Jag bakar mina pepparkakor på fullkornsvetemjöl. De blir så mycket godare, och det finns ingen anledning att använda vitt mjöl. Det märks inte att det är fullkornsmjöl, de blir bara goda. Det är dock viktigt att fullkornsvetemjölet är finmalet, så har du ingen egen kvarn och kan mala precis så fint eller grovt du vill, behöver du köpa ett finmalet fullkornsvetemjöl. Warbro kvarn har t.e.x ett virvelmalt som du kan använda.

Du hittar receptet på pepparkakorna här. Har du bråttom kan du köpa en färdig pepparkakskryddmix (t.ex. Santa Maria) istället för att blanda ihop kryddorna själv. Gör du det blir pepparkakorna mindre kryddiga, för den färdiga mixen är mildare i smakerna. Jag föredrar min egen blandning, men bättre att köpa sig lite tid än att inte baka alls ;-)

Barnen började göra vanliga former på pepparkakorna, men sen kom kreativiteten igång. Först kom kruskaveln fram och sedan blev det pepparkaksknappar eller ”Pepparknappar” som de kallade dem. Väldigt goda faktiskt med sådana små mumsbitar, de kommer jag göra fler gånger.

Finurliga hjälpmedel :-)
Pepparknapparna blev vinnarna. Alla ville äta dem.
Kruskavlade pepparkakor, ja, varför inte? ;-). Behöver du en kruskavel har jag en prisvärd i webbutiken här.

Lycka till med pepparkaksbaket! Ett tips är att göra en dubbel sats så kan du ta fram en klump från kylen och baka en plåt lite då och då när det passar.

/Christine

Comments 2

  1. Britt - Marie Rahm december 5, 2021

Leave a Reply