Pepparkakor bakade på färskmalet fullkornsmjöl
Jag har bakat pepparkakor på färskmalet fullkornsmjöl! Vanliga hederliga svenska pepparkakor, men det vita mjölet är utbytt mot färskmalet fullkornsmjöl. Min man sa så här när han smakade: ”Kanongoda!” Själv är jag mer exalterad och generös med orden om jag ska säga att något är gott, men i min mans värld är detta ett mycket gott betyg. De blev väldigt goda och jag är nöjd att även en svensk klassiker som pepparkakor går alldeles utmärkt att baka med fullkornsmjöl.
Jag upplevde att degen blev svårare att kavla, men det kan också berott på att jag var något snål med mjölet. Hur som helst var det klart värt mödan och jag fick självklart stor hjälp av barnen.
Av misstag råkade jag dubbla mängden ingefära, men det blev så gott, så jag låter den stora mängden ingefära vara kvar i receptet. Pepparkakor kan smaka på så många olika sätt. Dessa är ”knäckiga” och kryddiga, men inte starka.
Ingredienser, ca 45 st med stora formar
100 g smör
1 ägg
0,75 dl sirap
0,75 -1 dl socker (orginal receptet är på 1,5 dl socker, men det är för sött)
220 g färskmalet, finmalt fullkornsvetemjöl (jag använde Dinkel)
0,75 tsk bikarbonat
1,75 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
Recept
Smält smöret tillsammans med sirap och socker. Tillsätt kryddorna och låt svalna. Lös upp bikarbonaten i lite kallt vatten och häll ner. Tillsätt ägget och allt mjöl. Arbeta ihop degen. Låt vila i kylen över natten. Kavla ut degen och ta ut figurer pepparkaksformar. Lägg på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Grädda i ca 5 min (jag gjorde mina tunna) i 200 grader.
OBS! Jag använde siktat mjöl när jag kavlade ut degen. Använder du fullkornsmjöl i slutet blir det lätt ”klikänsla” då det mjölet inte fått vila och dra till sig vätska som resten.
Den perfekta mjölkvarnen om du gillar att baka kakor hittar du här.
Om man inte har en egen kvarn och ändå vill baka på fullkorn, går det med ”köpemjöl” också? Förstår att det helst ska vara så färskt som möjligt..
Visst, det går utmärkt! Du behöver ett finmalet mjöl dock. Köp t.ex. limbackas eller Warbro kvarns mjöl. De har finmalet fullkornsmjöl.
De ser verkligen jättefina ut! Jag ska testa receptet men undrar om du siktade dinkelmjölet efter att du malt det?
Hej Birgitta,
Nej, jag siktade det inte. Bara finmalet fullkornsmjöl :-). Ta det vete du har, det behöver inte vara dinkel.
Lycka till!