Pepparkakor bakade på färskmalet fullkornsmjöl

Jag har bakat pepparkakor på färskmalet fullkornsmjöl! Vanliga hederliga svenska pepparkakor, men det vita mjölet är utbytt mot färskmalet fullkornsmjöl. Min man  sa så här när han smakade: ”Kanongoda!” Själv är jag mer exalterad och generös med orden om jag ska säga att något är gott, men i min mans värld är detta ett mycket gott betyg. De blev väldigt goda och jag är nöjd att även en svensk klassiker som pepparkakor går alldeles utmärkt att baka med fullkornsmjöl.

Jag upplevde att degen blev svårare att kavla, men det kan också berott på att jag var något snål med mjölet. Hur som helst var det klart värt mödan och jag fick självklart stor hjälp av barnen.

Av misstag råkade jag dubbla mängden ingefära, men det blev så gott, så jag låter den stora mängden ingefära vara kvar i receptet. Pepparkakor kan smaka på så många olika sätt. Dessa är ”knäckiga” och kryddiga, men inte starka.

Ingredienser, ca 45 st med stora formar

100 g smör
1 ägg
0,75 dl sirap
0,75 -1 dl socker (orginal receptet är på 1,5 dl socker, men det är för sött)
220 g färskmalet, finmalt fullkornsvetemjöl (jag använde Dinkel)
0,75 tsk bikarbonat
1,75 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor

Recept

Smält smöret tillsammans med sirap och socker. Tillsätt kryddorna och låt svalna. Lös upp bikarbonaten i lite kallt vatten och häll ner. Tillsätt ägget och allt mjöl. Arbeta ihop degen. Låt vila i kylen över natten. Kavla ut degen och ta ut figurer pepparkaksformar.  Lägg på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Grädda i ca 5 min (jag gjorde mina tunna) i 200 grader.

OBS! Jag använde siktat mjöl när jag kavlade ut degen. Använder du fullkornsmjöl i slutet blir det lätt ”klikänsla” då det mjölet inte fått vila och dra till sig vätska som resten.

Mina pepparkakor är tunna, knäckiga och välkryddade. Galet goda!

Den perfekta mjölkvarnen om du gillar att baka kakor hittar du här.

Comments 4

  1. Annie november 27, 2020
    • Christine Heger november 28, 2020
  2. Birgitta Wernbro-Augustsson november 20, 2020
    • Christine Heger november 20, 2020

Leave a Reply