Park Konditori – en supernöjd kund!

För några månader sedan köpte Park Konditori i Bromma en kvarn av mig, och häromdagen besökte jag dem för att se hur det gick. Jag var glad när jag gick dit, och jag var sprudlande när jag gick därifrån. De är så nöjda!

Bagarna och konditorn Camilla berättade att både hon och bagaren Gustav tycker det är höjden av lycka när det är dags att mala. Och de är så nöjda med mjölet. Camilla utryckte det ungefär så här ”vi vill helst bara baka med det färska nymalda mjölet nu – det blir så otroligt gott!”

Park Konditori startades av Josefin Åhlfedlt och Carolina Viding 2009 (se på bilden där Josefin står bakom disken). De hade redan från början målet att göra allt hantverksmässigt på riktig. Enligt devisen: Bra råvaror ger bra mat.

Det är verkligen en tydlig trend nu att fler och fler bagerier vill börja baka på riktigt och inte fuska. De vill inte använda färdiga mjölpåsar med tillsatsmixer där man bara tillsätter vatten. De vill baka med riktigt mjöl och låta det ta tid för att få fram bra bröd som inte bara är luft och tillsatser. Dessa äkta bagerier kan aldrig få så bra marginaler som industrin eller de bagerier som bakar bröd med billiga mjölmixer. Bra mjöl kostar mer, och surdegsbröd tar tid att baka. Tid kostar pengar.

Det viktigaste är att konsumenten har kunskap. Köper man ett bröd på mjölmix och jäst ska man inte betala lika mycket som för ett surdegsbröd bakat på ett äkta bageri. Och handlar man ett dyrare bröd, måste man veta varför det är dyrare. Kanske är brödet bakat på en äldre kultursort så som Svedjeråg eller Enkorn. De är betydligt dyrare sädessorter, men fyllt av näringsämnen och arom.

I hand med att intresset för kvalitativt mjöl och olika sädessorter ökar, ökar även intresset för att mala sitt eget mjöl. Bagerierna satsar sin själ och sitt hjärta i att baka äkta bröd utan fusk. De vill låta surdegen ta den tid den behöver och de vill baka med riktigt bra mjöl. Därmed är inte steget så långt till att vilja mala sitt eget färska mjöl. Ett bra sätt är att mala delar av sitt fullkornsmjöl själv, och köpa in siktat mjöl från någon av Sveriges mindre kvarnar. Så gör Park Konditori, och det är en väldigt bra start!

PS 1: På min hemsida finns kvarnar som fungerar i ett bageri om man vill mala mindre mängder mjöl själv. Vill man däremot mala större mängder, kontakta mig, för jag har ett stort utbud av professionella kvarnar till bagerier och andra större verksamheter.

PS 2: Har ni vägarna förbi Bromma och Park Konditori, fråga efter bröd bakat på färskmalt mjöl. Har ni tur, kanske finns det just den dagen bröd bakat på Enkorn – köp det, och njut!

Park Konditori bakar med Enkorn från Warbro kvarn

Park Konditori bakar med Enkorn från Warbro kvarn

Vackra bröd bakat hos Park Konditori i Bromma

Vackra bröd bakat hos Park Konditori i Bromma

 

KoMo kvarn hos Park Konditori i Bromma

KoMo kvarn hos Park Konditori i Bromma

Bagaren Gustav Lee-LundbergBagaren Gustav Lee-Lundberg som maler till sina vackra bröd

Glada bagaren och konditorn Camilla på Park Konditori. Tyvärr missade jag huvudbagaren Gustav Lee-Lundberg.

Glada bagaren och konditorn Camilla på Park Konditori.

Vackra Park Konditori i Bromma

Vackra Park Konditori i Bromma

Leave a Reply