Pannkakor med fullkornsdinkel och sesamfrö

Pannkakor gräddade med färskmalet fullkornsvetemjöl blir otroligt goda. De smakar så mycket mer än om man använder det moderna vita mjölet. Stora delar av smaken sitter nämligen i grodden, och i det vita mjölet finns den inte med. I dessa använder jag kultursorten Dinkel, vilket gör dem både smakrika och mer näringsrika. Läs gärna mer om kultursorter här.

De här pannkakorna har sesamfrö i smeten. De gör att de blir lite krispiga när man sätter tänderna i dem, och sen smakar de så klart av sesam. Jag tycker det är ett bra sätt att göra pannkakorna mer matiga när de inte är tänkta som efterrätt utan som en komplett måltid. Just de här pannkakorna serverade jag med tinade osötade björnbär från frysen.

Och jag har sagt det förr – det är värt att ha en mjölkvarn bara för pannkakornas skull! En bra mjölkvarn hittar du här.

Ingredienser
150 g eller 2,5 dl färskmalet fullkornsmjöl av Dinkel
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 st ägg
2 msk sesamfrö
Smör till stekning

Recept

Blanda mjöl, mjölk och salt. Vispa ner äggen. Låt stå minst 20 minuter, gärna längre så att fullkornet hinner svälla ordentligt. Vispa grundligt mellan varje lagg, för fullkornet och sesamfröna sjunker till botten.

Leave a Reply