Palsternackspaj med fullkorn – galet god OCH nyttig

Jag har alltid varit imponerad av de som ”slänger ihop” en matpaj. För mig har det känns besvärligt och som ett stort projekt. Nu har jag äntligen kommit över motståndet och numera är det jag som ”slänger ihop en paj”. Det är några trix som jag ska berätta om som gör det så mycket lättare.

Den här pajen skapade jag på det jag hade hemma, en smakkombinationen som blev riktigt bra. Nyckeln är självklart pajdegen som är gjord på färskmalet fullkornsvetemjöl.

Trix 1: kavla ut degen mellan två plastfoliebitar – så enkelt och inget kladd. Därefter är det bara att ta bort ena plastfolien (den ska som ska vara mot botten) och lägga ner den i pajformen och trycka till. Därefter tar du av andra plastfolien. Kladdfritt!

Trix 2: ställ in pajen i frysen några minuter före du förgräddar den. Då får du den perfekt snygga pajkanten

Recept pajdeg – rund form 24 cm
165 g finmalet fullkornsvetemjöl
0,5 tsk salt
100 g smör
1 knapp msk vatten

Finfördela smöret i mjölet med fingrarna eller med en matberedare. Tillsätt salt och vatten och blanda ihop snabbt. Kavla ut degen och lägg den över pajformen och tryck till. Skär bort överflödig pajdeg längs kanten med en kniv. Nagga botten.
(se även tipsen ovan)
Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.

Recept fyllning
2 ägg
2 dl mjölk
1/2 paket fetaost
ca 5 palsternackor (beroende på storlek)
1 stor gul lök
Salt
Peppar
Timjan – gärna färsk
Småtomater

Hacka löken och slanta palsternackorna. Fräs i stekpanna – låt palsternackan mjukna något. Skär fetaosten i små kuber. Blanda alla ingredienserna och häll ner i den förgräddade pajformen och strö över tomaterna. Grädda i 200 grader ca 25 minuter.

Bilden togs utan att jag pimpade den (en kvist färsk timjan hade ju varit vackert ;-), så den ser blek ut, MEN den blev oerhört god. Testa – släng ihop bara!

Leave a Reply