På jakt efter mitt perfekta bröd!

Jag har ett surdegsbröd som jag bakar om och om igen. Ändrar lite, funderar lite, testar igen. Tanken är att jag ska ge er läsare mitt bästa, mest perfekta brödrecept, men jag blir aldrig riktigt klar. När man bakar med surdeg och färskmalet mjöl från olika lantbrukare och skördar, är det inte som att baka med jäst och vitt kärnvetemjöl köpt från butiken – bröden blir inte likadana varje gång. Det är det som gör det spännande, men ibland även frustrerande.

Den perfekta processen till ”mitt perfekta bröd” är tyvärr inte lätt. Den kräver en van hemmabagare med känsla för degen. ”Mitt perfekta bröd” består till största del av fullkorn, och det är ju bara att konstatera – det gör det svårare. I varje fall om man är ute efter ett luftigt bröd. Då är det betydligt lättare att baka med endast kärnvetemjöl. MEN, det blir ju inte gott. Jag är dessutom väldigt förtjust i råg, så mitt ”perfekta bröd” måste innehålla råg. Därmed gör jag det än svårare, för råg bildar inte vackra glutentrådar såsom vete gör, och råg är klibbigt. Och för att göra det än mer komplicerat, ”mitt perfekta bröd” har mycket vätska i sig. Lösa degar är betydligt svårare att lyckas med än fasta. Men, återigen, det blir ju så mycket godare.

Den dagen jag väl känner mig färdig att publicera ”mitt perfekta bröd” måste där stå en varningstext: ”Välj inte det här brödreceptet om du har en dålig dag, känner dig frustrerad eller inte är redo för en utmaning” ;-).

Och för alla er som inte bakar så ofta men som gärna vill komma igång. Börja baka med jäst. Först när du känner att du har en känsla för degen ta steget till surdeg. Risken är annars att du tröttnar och inte bakar alls, och det vore ju väldigt dumt!

Lycka till med all er bakning, så försätter jag fila på ”mitt perfekta bröd”.

Surdegsbröd bakat på färskmalen dinkel och råg. Säd köpt hos Wästgötarna respektive Källunda gård.

Surdegsbröd bakat på färskmalen dinkel och råg. Säd köpt hos Wästgötarna respektive Källunda gård.

Leave a Reply