Överjäst surdegsbröd bakat i form

I valet mellan underjäst och överjäst är överjäst så mycket bättre. Överjäst smakar i regel väldigt gott och mustigt. Underjäst däremot har en tråkig bismak. Bakar man i form, så är sällan ett överjäst bröd ett problem. Det kan inte flyta ut så som det skulle gjort om det bakats fritt stående. Istället bildas ofta, som på bilden, ett hål överst.

Ibland kan det vara svårt att veta om brödet är underjäst eller överjäst bara genom att titta på en bild. Man kan behöva veta hur processen sett ut och kanske till och med smaka.

Även ett underjäst börd kan ha en ett hål överst och sedan en degrand längst ner. På bilden ser du däremot ett överjäst bröd med ett hål högst upp och längre ner i kanten ser man att det är något mer kompakt. I detta fall har brödet jäst över och delvis fallit ihop. Hade det fått jäsa än längre hade det totalt kollapsats och bara blivit kompakt. Om detta brödet istället bakats fritt stående (alltså jäst i en jäskorg) så hade brödet flutit ut och sannolikt hade det inte blivit kompakt någonstans, men kanske med ett mindre hål högst upp.

Du kan läsa mer om underjäst och överjästa surdegsbröd:

Här skillnaden mellan ett bröd som är överjäst som är bakat på jäst

Här om att platta bröd både kan vara överjästa och underjästa

Jäs på bara, så blir det godare ;0)

/Christine