Osötade fullkornsskorpor på färskmalet mjöl

Visst, en slät kopp kaffe är gott, men en med tilltugg är än bättre! Skorpor är ett gott och nyttigt alternativ till kakan. Du kan ha skorporna hemma i en burk eller i skrivbordslådan på jobbet. Lätta att ta fram för att sätta guldkant på eftermiddagskaffet.

Skorporna är bakade på färskmalet fullkorn, vilket absolut inte kan jämföras med veteskorpor eller kardemummaskorpor eller liknande som du kan köpa i butiken. De i butiken är i regel kakor. Det är kakor som innehåller socker och enbart vitt vetemjöl. Och ofta palmolja, vilket jag inte gillar. När du bakar med fullkorn får du mer smak i skorporna och även mer tuggmotstånd, vilket jag tycker är gott. Speciellt om man lägger smör och ost på.

När jag bakade tog jag en del av degen och gjorde några större frallor som jag inte rostade. Så fick barnen även nybakta bullar på eftermiddagen. Två flugor i en smäll.

Testa att baka dessa supergoda och enkla skorpor!

Ingredienser till  ca 35 skorpor och 7 frallor

15 gram ekologisk jäst
1 dl grädde
4 dl mjölk
1 ¼ tsk salt (gillar du inte när det smakar salt, dra ner till 1 tsk)
50 gram finmald kornmjöl (får du inte tag i kornmjöl byt ut det till fullkornsvetemjöl)
150 g finmald fullkornsvetemjöl
300 gram siktad vetemjöl (välj gärna stenmalt om du inte maler själv)

Recept

Värm grädde och mjölk till 37 grader. Lös upp jästen i vätskan. Blanda ner alla ingredienser och knåda till en slät deg.

Låt jäsa ca 1 timme eller till dubbel storlek.

Stjälp upp degen på bakbordet och dela degen till den mängd skorpor du vill ha. Jag gjorde 18 små delar som jag gjorde skorpor av och 7 större delar som jag gjorde frallor av. Forma bullarna med lätt hand. Använd minimalt med mjöl. Desto mindre mjöl du använder desto luftigare blir de.

Grädda bullarna i ca 7 minuter på 250 grader. Låt svalna något och dela dem sedan på mitten med en gaffel. Sätt tillbaka de delade bullarna i ungen och låt dem få färg. Sänk sedan värmen och torka dem torra. Har du även gjort några frallor, så grädda dessa innan du torkar skorporna.

Avlånga eller runda - efter tycke och smak.

Avlånga eller runda – efter tycke och smak.

Frallor bakade på en del av degen till de osötade fullkornsskorporna

Frallor bakade på en del av degen till de osötade fullkornsskorporna

 

 

 

Comment 1

  1. Eleanor Schweitz Mossberg januari 27, 2021

Leave a Reply