Ölandsvete – vad är det? Blir det bättre bröd?

Jag hörde talas om Ölandsvete. Det skulle vara så bra. Helt ärligt blev jag som skåning lite stött. Varför skulle Ölandsvete vara bättre än den skånska veten? När man känner sig dummast i klassen, brukar det i regel finnas ett gäng till som inte fattat, så därför ska jag här berätta för er vad Ölandsvete är och vilka fördelarna är.

Vad är Ölandsvete?

Ölandsvete är en gammal vetesort som kommer från Speltvete (även kallat Dinkel), och är en s.k. kultursort vilket innebär att den inte är så förädlad som andra moderna vetesorter. Ölandsvete ger ca. 1/3 så stor skörd som ett förädlat högavkastande vete. Du kan läsa mer om detta här.

Som man hör på namnet har Ölandsvete sin härkomst från Öland, men odlas med fördel även i t.ex. Skåne (och därmed tycker jag genast bättre om vetet).

Skillnaden på bakegenskaper

För att verkligen få en känsla för om Ölandsvete har bättre bakegenskaper, provade jag att baka tre olika bröd – ett på vanligt kärnvetemjöl, ett på siktat Ölandsvete och ett på Ölandsvete Fullkorn. Jag gjorde exakt likadant, fast med de olika mjölsorterna. Alla är surdegsbröd, bakade på samma surdeg.

Jag upplevde en tydlig skillnad när jag hanterade degarna. Degenarna med Ölandsvetet var betydligt mer elastiska och inte lika kladdiga som degen med det vanliga kärnvetemjölet. Ölandsvetet verkade suga upp mer vätska (självklart sög degen med fullkorn upp mest vätska, och här var jag tvungen att minska mjölmängden något för att få samma typ av deg). Degarna med Ölandsvetet var alltså betydligt mer lättarbetade.

Nedan är de färdigjästa bröden innan de åker in i ugnen.

Degar från vänster: Ölandsvete fullkorn, vanligt kärnvetemjöl (kryss), siktat Ölandsvete

Degar från vänster: Ölandsvete fullkorn, vanligt kärnvetemjöl (kryss), siktat Ölandsvete

Under jäsningen, jäste de två ”Ölandsbröden” betydligt bättre än för ”det vanliga vetemjölbrödet”, och jag förvånades av den stora skillnaden. Väl inne i ungen hämtade dock ”det vanliga vetemjölbrödet” igen en hel del, även om det aldrig blev lika stort.

Bröd bakat på Ölandsvete siktat, Ölandsvete fullkorn och vanligt kärnvetemjöl

Bröd bakat på Ölandsvete siktat, Ölandsvete fullkorn och vanligt kärnvetemjöl

Är det värt att betala mer för Ölandsvete

Smakmässigt var bröden med Ölandsvetet klart överlägsna – betydligt mustigare. ”Det vanliga vetemjölbrödet” var rätt smaklöst. Jag slängde faktiskt det, men åt upp det vita siktade ”Ölandsvetebrödet”, även om jag egentligen föredrar grövre bröd. Ur ett bakperspektiv är Ölandsvetet helt klart värt pengarna – det blir en mycket mer lättarbetad deg och ett godare bröd. Utöver detta mår du sannolikt bättre av Ölandsvete än vanligt modernt vete – låt mig få återkomma till detta, då mitt experiment sträcker sig ännu längre.

Bröd bakat på vanligt kärnvetemjöl, Ölandsvete fullkorn, siktat Ölandsvete

Bröd bakat på vanligt kärnvetemjöl, Ölandsvete fullkorn, siktat Ölandsvete

PS: tyvärr är bilderna något opedagogiska, då jag flyttar runt ordningen. Varje bild har en ny ordning… Inte så smart. Hoppas ni hänger med i alla fall ;-)

Comments 17

 1. Bithiah Dyhr oktober 7, 2020
  • Christine Heger februari 25, 2021
 2. Gabriella augusti 6, 2020
  • Christine Heger februari 25, 2021
 3. Bo Haraldson februari 10, 2020
  • Christine Heger februari 10, 2020
   • Bo Haraldson februari 24, 2021
 4. Marina februari 7, 2020
  • Christine Heger februari 10, 2020
 5. Kerstin Bengtsson januari 20, 2020
 6. Max februari 23, 2017
  • admin februari 24, 2017
   • Max februari 25, 2017
  • Marina februari 7, 2020
   • Christine Heger februari 10, 2020
   • monique december 3, 2020
  • MVH Anne Sophie Norlén, Söderköping september 19, 2020

Leave a Reply