Ölandsvete – vad är det? Blir det bättre bröd?
Jag hörde talas om Ölandsvete. Det skulle vara så bra. Helt ärligt blev jag som skåning lite stött. Varför skulle Ölandsvete vara bättre än den skånska veten? När man känner sig dummast i klassen, brukar det i regel finnas ett gäng till som inte fattat, så därför ska jag här berätta för er vad Ölandsvete är och vilka fördelarna är.
Vad är Ölandsvete?
Ölandsvete är en gammal vetesort som kommer från Speltvete (även kallat Dinkel), och är en s.k. kultursort vilket innebär att den inte är så förädlad som andra moderna vetesorter. Ölandsvete ger ca. 1/3 så stor skörd som ett förädlat högavkastande vete. Du kan läsa mer om detta här.
Som man hör på namnet har Ölandsvete sin härkomst från Öland, men odlas med fördel även i t.ex. Skåne (och därmed tycker jag genast bättre om vetet).
Skillnaden på bakegenskaper
För att verkligen få en känsla för om Ölandsvete har bättre bakegenskaper, provade jag att baka tre olika bröd – ett på vanligt kärnvetemjöl, ett på siktat Ölandsvete och ett på Ölandsvete Fullkorn. Jag gjorde exakt likadant, fast med de olika mjölsorterna. Alla är surdegsbröd, bakade på samma surdeg.
Jag upplevde en tydlig skillnad när jag hanterade degarna. Degenarna med Ölandsvetet var betydligt mer elastiska och inte lika kladdiga som degen med det vanliga kärnvetemjölet. Ölandsvetet verkade suga upp mer vätska (självklart sög degen med fullkorn upp mest vätska, och här var jag tvungen att minska mjölmängden något för att få samma typ av deg). Degarna med Ölandsvetet var alltså betydligt mer lättarbetade.
Nedan är de färdigjästa bröden innan de åker in i ugnen.
Under jäsningen, jäste de två ”Ölandsbröden” betydligt bättre än för ”det vanliga vetemjölbrödet”, och jag förvånades av den stora skillnaden. Väl inne i ungen hämtade dock ”det vanliga vetemjölbrödet” igen en hel del, även om det aldrig blev lika stort.
Är det värt att betala mer för Ölandsvete
Smakmässigt var bröden med Ölandsvetet klart överlägsna – betydligt mustigare. ”Det vanliga vetemjölbrödet” var rätt smaklöst. Jag slängde faktiskt det, men åt upp det vita siktade ”Ölandsvetebrödet”, även om jag egentligen föredrar grövre bröd. Ur ett bakperspektiv är Ölandsvetet helt klart värt pengarna – det blir en mycket mer lättarbetad deg och ett godare bröd. Utöver detta mår du sannolikt bättre av Ölandsvete än vanligt modernt vete – låt mig få återkomma till detta, då mitt experiment sträcker sig ännu längre.
PS: tyvärr är bilderna något opedagogiska, då jag flyttar runt ordningen. Varje bild har en ny ordning… Inte så smart. Hoppas ni hänger med i alla fall ;-)
Comments 17
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Hej! Jag är inte den stora bakare så jag har ingen större erfarenhet med jäsning. Då jag har IBS och inte tål vanligt vete tänkte jag att ölandsvete kanske skulle vara en möjlighet så jag ändå kan njuta av nybakat bröd. Min fråga är nu: Kan jag ta ett vilken som helst brödrecept och implementera ölandsveten (som Lidl i Växjö faktiskt sålde)? Ska ölandsvete jäsa längre än vanligt? Jag kommer inte att experimentera med surdeg utan använder vanlig jäst.
Hej Bithia, du kan byta ut vanligt vete till Ölandsvete. Var lite mer försiktig när du hanterar degen så att inte glutentrådarna går sönder.
Hej! Vill gärna öka andelen fullkornsmjöl när jag bakar eftersom det är så nyttigt men när jag testat att baka med 50% fullkorn så blir brödet så surt att jag inte kan äta det. Särskilt när jag använt Ölandsvete. Förstår ju att det kan bero på andra parametrar men kan man generellt säga att mer fullkorn=surare bröd? Jag har inte malt själv.
Hej Gabriella, nej, det skulle jag nog inte säga är den avgörande faktorn. Visst, det har viss betydelse, men det är snarare hur lång tid det tar för surdegsgrunden att bli aktiv. Eller kanske i ditt fall om det tog väldigt lång tid för brödet att börja jäsa.
Jag säljer Öländskt Lantvete! Hela kärnor eller malet. Skörd 2019 gav 12,8% i protein och 222 i falltal.
Jag bor i Rynninge, 30 km nordost om Örebro.
Härligt! Odlar du ekologiskt? Maila mig gärna, så ska jag lägga upp dig på min lista https://www.brodochkvarn.se/sa-koper-du-sad/
så hittar kunderna dig. :-)
Men va slarvigt! Jag svarade ju inte på din fråga… Jo vi odlar ekologiskt enligt KRAV:s krav.
Det Öland vi skördade nu senast, 2020, fick 11,5 i protein och 411 i falltal. Vi tänkte att det höga falltalet skulle påverka bakresultatet på något negativt sätt men efter flera bakningar av två olika bakare märker vi ingen skillnad mot lägre falltal.
Hälsningar Bo H
Tack så himla mycket för detta inlägg! Right on time. Var tvungen att välja mellan vanligt vete (hela kärnor) och öländskt lantvete (hela kärnor) men nu tvekar jag inte längre : )
Härligt att höra! :-) Ölandsvete är toppen!
Jag köper mitt ekologiska Ölandsvete för att mala själv hos Orga kvarn utanför Norrköping, om du råkar bo i den delen av landet.
Hej!
Hittade din blogg nyss av en slump. Jag försökte egentligen hitta någonstans där man kan köpa hel ölandsvete för att mala hemma. Jag älskar att baka bröd men det har inte blivit så mycket brödbak som jag velat då jobb och studier har tagit för mycket tid och energi. Nu hr jag i alla fall köpt en egen manuell stenkvarn och ska börja baka bröd på egenmald säd.
Som ölänning känner jag mig alltid väldigt lokalpatriotisk när ölandsvete kommer på tal. Det var därför väldigt kul att se så tydligt på bilderna (trots omflyttningen) att den är bättre i brödbak än vanligt standardvetemjöl.
Så tack för ett bra blogginlägg! Och… vet du möjligen nåt ställe där man kan få tag på ekologisk hel ölandsvete?
Mvh,
Max
Hej Max,
Kul att du hamnade på min blogg. Ja, Ölandsvete är fantastiskt. Nu vet jag inte vart du bor, men det fina är att Skåne har ungefär samma klimat som Öland, och därför funkar det utmärkt att odla Ölandsvete även här. Danskarna odlar även mycket Ölandsvete. En lantbrukare utanför Lund har specialiserat sig på Ölandsvete och säljer hela korn – och det mjölet blir fantastiskt! Färskmalet Ölandsvete – så gott! Dock är de inte helt ekologiska, men gå in och läs på deras hemsida om hur de tänker och gör – http://www.fornkorn.se. Annars vet jag att även Wästgötarna säljer Ölandsvete.
Lycka till!
/Christine
Ok tack! Ska kolla upp dem.
Här säljs det: https://www.limabackakvarn.se/butik/ med rimligt fraktpris dessutom.
Ja, och de har även finmalet fullkornsvetemjöl – riktigt bra!
Solmarka Gård söder om Kalmar odlar och säljer Ölandsvetemjöl. Är jättenöjd. Köper även Emmermjöl där som även är en gammal sort
Ja, jag såg det på hyllan i ”Klosterkvarn” i Söderköping, som ligger väl synlig vid E22:ans genomfart genom staden, granne med Drothems medeltida kyrka (vit trappgavel) på höger sida, om man kommer söderifrån).
Ölandsvete finns där, tillsammans med andra ”gamla” vetesorter, som Spelt / Dinkel från Orga kvarn , både siktat och fullkorn. Jag undrade också vad det var som var så speciellt med Ölandsvete. Tack för en god redogörelse och fina illustrationer,
Till fördelarna, förutom bättre jäsningsförmåga, ”utseende” i bakat skicka liksom smak, lär de gamla vetesorterna, framtagna med större försiktighet för att bevara nyttigheterna och undvika skadliga tillsatser, enligt vissa läkare eller speciella kokboksförfattare vara ”snällare” mot våra magar därför att de i lägre grad bidrar till att underhålla inflammation i tarmarna t ex.