RIK på Ölandsvete

Idag känner jag mig oerhört RIK. Jag har hela bagageluckan fylld med hela korn av Ölandsvete. Jag älskar Ölandsvete, men har haft svårt att få tag i kornen. Ingen i mitt närområde har kunna sälja hela korn av Ölandsvete till mig, men för en skåning är ju Danmark inte långt bort. Dessa hela korn har jag hämtat i Danmark och de är odlade på ett ekologiskt jordbruk på Jylland. Skåne, Danmark och Öland har liknande klimat som passar väldigt väl för just sorten Ölandsvete. Och just danskarna har varit flitiga på att odla det svenska Ölandsvetet.

Ölandsvetet har fantastiska bakegenskaper. Och smaken är nötig, nästan söt. Jag har skrivit om Ölandsvete tidigare och ni kan läsa om det här. I artikeln har jag jämfört och bakat med Ölandsvete och modernt vete.

Nu är jag riktigt baksugen och måste genast låta min mjölkvarn jobba. Jag kommer högst sannolikt framöver baka en hel del på Ölandsvete, så håll utkik. Ni som har en hemmakvarn, och är nyfikna på Ölandsvete, hör av er så kan vi kanske ordna något beroende på var ni bor.

Comments 2

  1. Mica december 12, 2020
    • Christine Heger december 16, 2020

Leave a Reply