Ölandskringlor – snurriga kringlor på Ölandsvete

I helgen skulle familjen på picknick och i min dotters värld räcker det egentligen att vi sitter på en filt för att hon ska vara nöjd. Har jag dessutom packat pannkakor, en dryck med sugrör och något hembakat är det full bingo. För att göra frallorna lite roligare valde jag att göra kringlor av degen, vilket blev mycket uppskattat. Formen gjorde susen för smakupplevelsen.

Ölandskringlorna är bakade på surdeg och Ölandsvete. Så här gjorde jag.

Ingredienser (detta är en stor sats, men jag minns inte exakt hur många det blev)

1600 g vatten
1 dl surdeg (ca 50 råg, 50% vete)
600 g Ölandsvetemjöl av fullkorn
1300 g siktat Ölandsvetemjöl
30 g grovkornigt havssalt

(Fullkornsmjölet malde jag själv och det siktade ölandsvetet var från SaltåKvarn)

Recept

Dag 1

Vispa ner surdegen i vattnet. Tillsätt salt och hälften av mjölet. Vispa till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölet och blanda med händerna till dess du har en jämn deg utan klumpar. Låt stå under lock i 45 min och vila. Lossa degen från kanterna och stretcha degen in mot mitten eller lyft degen som om den vore en katt. Gör momentet varsamt så att inte glutentrådarna går sönder (håller du på för länge ser du att trådarna spricker). Låt sedan vila under lock ytterligare 45 min. Upprepa stretchningen. Låt sedan vila igen 45 min. Stretcha. Låt därefter bunken stå till dess att den börjat bubbla något, ställ därefter in hela bunken med lock i kylen. Låt stå, gärna i 24 timmar.

Dag 2

Sätt ugnen på 250 grader. Ha du ett bakstål så låt det värmas upp i 45 minuter före du bakar. Nu ska degen vara luftig och bubblig.  Stjälp upp hela degen på ett bakbord. Skär av lagom stora bitar och forma till långa remsor – snurra ihop till en kringla. Tryck inte ut luften, utan forma varsamt. Lägg dem på baksplåtspapper och skjut in på plåten i ugnen. Gräddningstiden varierar beroende på hur stora du gör. Mina var ganska stora, så jag behövde grädda dem i 10 minuter innan de var klara.

Insidan

Halvt bredd med grönsaker och kryddor från trädgården – mums!

Comments 2

  1. PabloD september 11, 2018
    • Christine Heger september 12, 2018

Leave a Reply