Recept: Ölandsfrallor på surdeg – färdiga lagom till frukosten

Jag är förälskad i Ölandsvetet. Det är helt fantastiskt. I receptet nedan beskriver jag hur du kan göra helt ljuvligt goda och enkla frallor på fullkorn. Och trots att det är så hög andel fullkorn blir de luftiga och ”fralliga”. Ölandsvetet fixar det. Eftersom jag dessutom älskar den söta smaken av råg, har jag även ”smaksatt” med en liten del råg.

I receptet utgår jag ifrån att du maler ditt eget mjöl, men eftersom jag vet att många ännu inte har en kvarn, så tipsar jag längre ner vilket mjöl du kan välja istället. Det bästa med dessa frallor är att de kräver så liten arbetsinsats, och att du kan ha de nygräddade på morgonen.

ölandsfralla med ost

Lycka till!

Ca 45 st
(tips: halvera receptet rakt av om du vill ha färre)

Ingredienser
1,1 liter vatten
1 dl surdeg*
840 gram Ölandsvete – hela korn, siktat
290 gram Ölandsvete – hela korn, osiktat
170 gram råg – hela korn, osiktat
2 tsk salt
Sesamfrö

Mal 840 gram Ölandsvete riktigt grovt. Mal det sedan en gång till på den finaste inställningen. Sikta mjölet med en finmaskig sikt. När jag siktade 840 gram finmalt Ölandsvete, siktade jag bort 115 gram kli (det blir så lite när mjölet är så finmalt).

Blanda varmt vatten (40 grader) med surdeg och salt. Blanda i det siktade vetet med en visp. Häll i resterande mjöl av Ölandsvete och råg (mal det först grovt, och sedan en gång till riktigt fint) och blanda med dina händer till en jämn deg.

Låt degen stå varmt (t.ex på ett uppvärmt golv, eller i ett varmt kök) i försluten bunke på, sk autolyse i ca 3 timmar – läs om autolyse här. Med jämna mellanrum vik degen (jag vek min deg 3 gånger på oregelbunden tid, och det blev bra, men har du tid, så vik den gärna oftare).

Använd en degskrapa som du doppar i vatten för att få loss kanterna innan du viker degen. Och doppa dina händer i vatten efter varje vik, så klibbar de inte fast. Degen är rätt kladdig.

Efter ca 3 timmar har degen blivit elastisk, då gluten utvecklats. Ställ in hela bunken med ett tätslutande lock i kylen över natten.

På morgonen, sätt på ungen på 250 grader och ställ in en plåt. Stjälp försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord utan att bearbeta den. Ta i den så lite som möjligt. Dela degen med en trubbig mjölad spatel till så stora frallor som du vill ha, och lägg upp bitarna på ett bakplåtspapper. Låt den klibbiga delen ligga uppåt och den mjölade delen neråt. Strö över sesamfrö.

Dra över bakplåtspappret på den uppvärmda plåten och grädda bullarna i ca 9 minuter. Under tiden som frallorna är i ugnen förbereder du nästa bakplåtspapper, och drar sedan över denna på den varma plåten när första är klar.

Har du ingen kvarn, så hade jag tagit:
– 840 gram finmalt Ölandsvete av fullkorn. Jag vet att t.ex. Fornkorn har ett riktigt finmalt Ölandsvete
– 290 gram siktat Ölandsvete
– 170 finmalt rågmjöl av fullkorn
Tänk på att du sannolikt måste anpassa vätskemängden, när du använder annat mjöl.

*Så här kan du göra gällande surdeg:
Om du har en gammal surdeg stående i kylen. Ta en halv matsked från den och blanda i lika delar vatten och rågmjöl så att det blir drygt 1 dl totalt. Låt den stå framme på ett varmt ställe under natten. På morgonen är den sannolikt bubblande fräsch igen (och är den inte det, måste du bara ge den mer tid).
Har du ingen surdeg, kan du läsa här, för en enkel genväg.

Ölandsfralla

Sesamfrö, och vissa strödde jag bara lite grovmalt mjöl på.

Sesamfrö, och vissa strödde jag bara lite grovmalt mjöl på.

Leave a Reply