Javisst kan man mala nypon i stenkvarnen

En kund ringde och frågade mig om det gick att mala nypon i stenkvarnen. Jag svarade att jag aldrig gjort det, men att det borde gå bra. När vi lagt på luren gick jag direkt ner till havet och plockade ett gäng nypon för att testen. Nyponen som växer hos oss vid havet har väldigt mycket kärnor, och jag vet att dessa kliar i munnen om man inte tar bort dem när man gör nyponsoppa. Kunden berättade för mig att mycket nyttigheter sitter just i kärnorna, och att de därför inte ska plockas bort. Hela nyponet ska malas ner inklusive kärnorna (det förenklar ju även processen väldigt mycket).

Jag torkade nyponen på låg värme (inte över 40 grader) krossade dem och hällde ner dem i kvarnen. Det gick utmärkt. Det blev fint nyponpulver inklusive alla kärnor. Därefter testade jag att göra lite nyponsoppa i en kopp för att se om det kliade – det gjorde det inte. När man maler nypon behöver man varva med vete, majs eller ris för att stenarna inte ska klibba ihop. Kvarnen Fidibus Medium klarar av att mala hårda material.

Där jag bor finns enorma mängder nypon, så det här var en riktigt rolig upptäck. Ut och plocka, torka och mal till fint nyponpulver. Nypon är fyllda av c-vitaminer och antioxidanter och är även antiinflammatoriskt. Min man äter sedan ett tag nyponpulver för sin artros, vilket han hoppas ska hjälpa. Jag brukar hälla i nyponpulver i müslin och ibland slänger jag även i en näve i bröden.

Här finns mer att läsa om nyponets hälsosamma egenskaper .

Två olika typer av nyponsorter. Till vänster är de nypon som dominerar nere vid havet hos oss.

I nedan video ser ni när jag maler nyponen i stenkvarnen.

Leave a Reply