Ny upplevelse – jury i SM i svenskt mathantverk, kategori bröd!

Nu har jag drivit Bröd&Kvarn i drygt två år och nya upplevelser avlöser ständigt varandra. I veckan fick jag den stora förmånen att sitta i juryn för SM i Svenskt Mathantverk som detta året gick av stapeln i Malmö. Bakom arrangemanget står Eldrimmer som verkar för just det riktiga äkta mathantverket. Det fanns tre kategorier inom bröd (totalt hela 49 klasser med allt från ost till dryck och chark) och jag satt i juryn för surdegsbröd av vete och hårt bröd.

Det var en otroligt spännande dag, men också väldigt tröttsam. Vi provade och betygsatte bröd mellan kl. 13-19. Vi var fem stycken i jurygruppen och det intressanta var att vi var ganska samstämde i vad vi tyckte. Alla satte individuella betyg efter kriterierna: utseende, konsistens och smak&doft. Min smakpreferens är väldigt tydlig då jag helt klart föredrar mer komplexa bröd med fullkornsvetemjöl i. Det härliga var dock att även de andra fann de med mer komplexa djupa fullkornssmaker mer spännande. I min grupp var Manfred Enoksson juryordförande. Han är en rikskänd bagare med ett otroligt kunskapsdjup. Vilken ynnest att få jobba med honom denna dag!

Manred Enoksson

En hel del bröd att testa :-)

Vinnande i vår kategori var Sara på Solhaga stenugnsbageri. Hon vann med ett fantastiskt vackert och smakrikt bröd som vi var rörande överens om var en tiopoängare. Hon var en vinnare i flera kategorier – riktigt häftigt. Mitt tips är att besöka hennes bageri om ni har möjlighet – det är värt en omväg!

 

Jag sätter näsan och insuper vinnarbrödet!

 

 

Leave a Reply