Ny forskning som jämför industribröd med äkta surdegsbröd

Jag gör mitt bästa för att sprida kunskap om att näringen sitter i hela fullkornet och inte i det vita mjölet. Det vita valsade mjölet är det som jag skulle tro säljs till 90% i butiken och som de flesta svenska köpebröd består av.  Det vita mjölet innehåller främst stärkelse, allt det nyttiga har man tagit bort. Däremot kan man inte äta fullkornsmjöl rakt av och tro att kroppen kan tillgodogöra sig alla mineraler. Det krävs att vi lagar mat/bakar på rätt sätt för vi ska kunna ta del av mineralerna. Jag har skrivit om det tidigare gällande havre – läs gärna artikeln här.

Nu har det publicerats en forskning som bekräftar just detta och att surdegen har en unik roll för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig mineralerna. I forskningen jämför de industribröd med äkta surdegsbröd – mycket intressant läsning. Som jag sagt: skippa det där brödet i påsen och satsa på bra bröd! Läs gärna artikeln från Örebros universitet här.

Den goda ”nyheten” är att fullkornsmjölet inte bara gör brödet nyttigare, det blir även så mycket mer smakrikt. Vitt valsat mjöl är mer substans och ger inte mycket smak. Läs gärna mer om det vita valsade mjölet här.

Det finns fler som skriver om hur viktigt fullkorn är för vår hälsa och bloggen jag tänker på fokuserar främst på kulturspannmål. Kultursorter/kulturspannmål har jag skrivit om många gånger och i den här bloggen kan du verkligen lära dig mer Kulturspannmål – historiska sädesslag i framtidens mat .

Vill du lära dig baka näringsrikt surdegsbröd, så hittar du mer information här.

 

 

Comment 1

  1. Karin gerhardt december 10, 2019

Leave a Reply