Nu är brödet slut och vi äter knäckebröd

Jag kan inte minnas sist det hände att allt bröd i frysen var slut. Men nu har det hänt. Jag har inte bakat på ett tag och vi har tömt frysen på bröd. I några dagar har vi ätit knäckebröd. Det är i och för sig ett väldigt gott alternativ. Idag trotsar jag värmen och har friskat upp min surdegsgrund. Det känns lite busigt, men så fort jag går utanför dörren är jag nöjd med mitt beslut – vårt kök är det svalaste rummet.

Jag kommer sätta en surdedeg för fyra bröd som jag kan grädda två och två i ugnen. Två bröd kommer jag låta stå en natt i kylen och grädda imorgon och de andra två kommer jag låta stå över två nätter i kylen och grädda i övermorgon. Utöver det ska  jag sätta en deg på 100% Emmer av fullkorn som jag kommer grädda i tre formar samtidigt i ugnen imorgon.

Värmen gör sig märkbar på flera sätt – när jag nyss malde gick temperaturen på mjölet snabbt upp. Stenarna blev varma på nolltid. Nu låter jag dem svalna något så att jag kan mala resten av säden. Jag har faktiskt lagt in säden i frysen för att hålla temperaturen på mjölet nere.

Och ni som undrar – jag maler med den här stenkvarnenmen den finns även i lägre priskategorier. 

Leave a Reply