Nässelfrallor till frukost – bakade med surdeg!

Nässlorna är som godast på våren. Plocka de översta delen av nässlan, så vida den inte är helt ny, då kan du ta hela nässlan. Det viktiga är att inte få med den grova stammen. Brännässlan innehåller mycket mineraler och vitaminer och är en riktig dunderväxt för kroppen.

På bilden ser inte bullarna gröna ut, men i verkligheten blev de verkligen de.

Nässlorna är som godast på våren. Spröda och sprängfyllda med vitaminer

Nässlorna är som godast på våren. Spröda och sprängfyllda med vitaminer

Dessa frallor är bakade på surdeg, vill du hellre långjäsa med jäst hittar du receptet här. På bilden med frallorna är de med linfrö bakade med jäst och de med psylliumfrön (små svarta prickar) bakade med surdeg.

Ingredienser

285 g ”nässelsoppa” – förvällda nässlor
250 g vatten
0,5 dl surdeg
250 g finmalen dinkelfullkornsmjöl
400 g siktat vetemjöl (använd t.ex. SaltåKvarns siktade stenmalda vetemjöl, om du inte maler själv
1 dryg tsk salt

Recept

Plocka nässlor – ju fler desto mer smak på bullarna. Koka upp nässlorna med vatten. Täck dem inte helt med vatten, utan låt dem delvis ångkoka. Mixa med en stavmixer eller liknande. Det ska bli som en tjockare soppa. Totalt hade jag 285 gram av den här soppan i degen.

Häll i ytterligare vatten (250 g) i nässelsoppan och vispa ner surdegen. Häll i salt och fullkornsdinkelmjöl, vispa till en jämn smet. Häll i resten av det siktade vetemjölet och blanda till en jämn deg.

Låt stå i rumstemperatur och vila i 30 minuter (läs mer om metoden autolys här). Stretcha degen genom att stretcha ett hörn i taget och vik den inåt. Låt vila i 60 minuter till i rumstemperatur och stretcha degen igen. Låt vila igen i 60 minuter och upprepa proceduren. Ser du att jäsningen har kommit igång och degen blivit mjukare, och inte är stum när du trycker på den, ställ in hela bunken med lock i kylen över natten. Upplever du att degen inte är färdig, låt den stå ytterligare och stretcha varje timme. Hur lång tid det tar beror på hur varmt du har det och hur aktiv din surdeg var när du satte igång baket. Degen ska inte vara färdigjäst när du sätter in den i kylen, för den kommer fortsätta jäsa i kylen fram till dess den är nerkyld och jäsningen stannar upp.

På morgonen

Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen på ett lättmjölat bakbord. Knåda inte degen utan formar till bullar och lägg på en plåt – minimalt med extra mjöl. Vill du få mer ”levande” bullar likt på bilden skär då bara upp bitar från degen utan att forma dem (och utan att använda mjöl), lägger på en plåt och gräddar direkt. Det bästa resultatet får du om du gräddar bullarna på en baksten, ett bakstål eller en uppvärmd plåt. Har du en pizzaspade använd gärna den, annars kan du förbereda bullarna på ett bakplåtspapper och sen dra över hela bakplåtspappret på en uppvärmd plåt. Snitta gärna bullarna för att få en vacker spricka – snittkniv hittar du här.

Jag garnerade med linfrö för att det är vackert utan att det tar smak från nässlorna. Eftersom du inte använt något mjöl när du delade upp degen till bullar, är det enkelt att få linfröna att fastna.

Grädda i ca 10 minuter.

Förvällda nässlor. Som en tjock soppa.

Förvällda nässlor. Som en tjock soppa.

Den totala vätskan. Vatten och den tjocka "nässelsoppan"

Den totala vätskan. Vatten och den tjocka ”nässelsoppan”

Nässeldeg

Nässeldeg

Till vänster är det nässelfrallor bakade på surdeg och till höger är det långjästa nässelfrallor bakade på jäst

Till vänster är det nässelfrallor bakade på surdeg och till höger är det långjästa nässelfrallor bakade på
jäst. Utseendemässigt väldigt lika men i smak och konsistens är de väldigt olika. Surdegsfrallan är segare och smakar mer. Båda är självklart väldigt goda och riktiga vitaminbomber.

Leave a Reply

Depo 25 Bonus 25