När vet man att brödet är färdiggräddat?

Det kan vara svårt att veta när brödet är färdiggräddat. Jag brukar ta ut brödet ur ugnen och banka på botten. Hör jag att det låter dovt och ihåligt är de färdigt. Däremot när jag bakar rågbröd kan jag tycka att det är svårt att avgöra när de är färdiga. Ibland använder jag då en termometer för att se om det är klart. Jag har inte inne termometern från början, utan sätter in termometern i slutet av gräddningen för att inte ta ur luften/gasen ur brödet. Jag använder den här termometern som jag tycker är praktisk. Man kan fästa displayen med en magnet på utsidan av ugnen och ha termometern inne i ugnen till dess man ser att brödet är klart.

Värt att veta är att ett bröd som är döbakat inte kommer att låta ihåligt även om det varit länge i ungen. Det är klibbigt i mitten trots att du gräddar det länge.

Om man bakar ett ljusare bröd så ska temperaturen vara mellan 96-98 grader när brödet är färdigt. För ett tyngre rågbröd brukar jag grädda brödet upp till 99 grader.

Är du intresserad av att lära dig mer om bakning med surdeg, så läs gärna om mina kurser här.

Leave a Reply