När är surdegsgrunden klar att baka med?

Jag läser ofta i olika forum att man tittar på hur snabbt surdegsgrunden ökat i volym och jämför med varandra för att se om det är dags att baka. Tyvärr går det inte att avgöra om surdegsgrunden är klar utifrån den parametern. I vart fall inte om du jämför med andra. Det blir som att jämföra äpplen och päron. Det finns fler olika anledningar till hur mycket surdegsgrunden ökar i volym och hur snabbt det går.

  • Råg jäser snabbare än vete men har inte samma möjlighet att utveckla gluten och ökar därför inte lika mycket i volym
  • En lös surdegdeg jäser snabbare än en fast
  • En surdegsgrund som är gjord på fullkornmjöl jäser snabbare än om den är gjord på vitt vetemjöl. Likaså om mjölet är färskmalet och om det är ekologiskt – då går det mycket snabbare
  • En varm surdegsgrund jäser snabbare än en kall
  • En surdegsgrund som har en större andel ”modersurdegsgrund” till att börja med, jäser snabbare än om den andelen är mindre.

Alla dessa parameter, och några till, påverkar surdegsgrunden och därför är alla surdegsgrunder unika. Det kan vara bra att jämföra din egen surdegsgrund från gång till gång och se hur snabbt den ökar i volym, förutsatt att du har samma förutsättningar. Däremot kan du inte jämföra med andra – för det gör dig inte klokare.

Sen vill man ju inte alltid att det ska gå snabbt, men det är en helt annan fråga.

I min onlinekurs ”Allt du behöver för att lyckas med din surdegsgrund” hjälper jag dig att lyckas. Just nu har du 200 kr i rabatt fram till den 16 oktober med koden ”prepping”, så passa på.

Jag hoppas artikeln var till hjälp för dig!

/Christine