Müsli, granola på färska flingor

Det är verkligen så enkelt att göra sin egen müsli. Det största problemet är att den blir så god, så den försvinner direkt. Nedan är ett recept på min ”basmüsli”. När den är klar kan man blanda den med vad man har lust med och vad man har hemma.

Vi det här laget har de flesta förstått att den müsli man köper i butik i regel är rena sockerbomben. Nu har det ju kommit ett antal alternativa lyxiga varianter med betydligt mindre socker, men innan ni köper dem, läs den här artikeln.

Självklart blir det mycket billigare att göra sin egen lyxmüsli, men framför allt säkerställer du att det du äter är bra mat. Inga konstiga tillsatser eller höga halter av socker. Och när du flingar dina egna flingor, får du i dig massvis av mineraler och vitaminer. De flingor/gryn du köper i butik är näringsfattiga. Så fort kornet är krossat oxiderar mineraler och vitaminer – mjöl och flingor ska inte lagras. Säd ska lagras.
Satsa på din hälsa och sätt igång och gör din egen müsli, det är så enkelt (men göm sen burken, för müslin kommer vara populär)!

Recept på rostad Müsli – Granola
4 dl färskmalda havregryn
3 dl färskmalda rågflingor
2 dl solroskärnor
1 dl sesamfrö
1,5 dl pumpafrö
1 dl linfrö
0,5 dl kokosflingor
1-2 msk honung
2 msk rapsolja
1 stort glas med vatten

Efter rostning t.ex.:
1 dl hackad mandel
Russin och torkad frukt efter smak

Blanda alla torra ingredienser och häll över vattnet uppblandat med honung och rapsolja. Blanda och fördela vätskan så att allt blir ordentligt vått.

Sätt in ugnen (varmluft om du har det och gärna på eftervärmen av ett brödbak) på 150 grader. Efter 5 minuter rör om och se till inget klibbat fast på botten. Rosta i ca 20 minuter, och rör om med jämna mellanrum. Sänk värmen till 80 grader och torka müslin helt torr – rör om emellanåt.

När du gjort müslin ett par gånger, så kan du variera hur rostad du vill ha den – allt efter smak.

Leave a Reply