Morotskaka – nyttigare variant och sagolikt god!

Morotskaka är en favorit här hemma – jag blir väldigt populär när jag bakar den. Den är saftig tack vare morötterna och blandningen av kanel och morötter gifter sig väldigt väl. Jag bakar min med fullkornsmjöl vilket gör den ännu godare än en traditionell. Dessutom skippar jag glasyren – det känns bara som en onödig sockerbomb när kakan i övrigt är hyfsat nyttig. Den är verkligen god nog som den är! Om man vill kan man servera med en klick tjock yoghurt. Jag blandande ner lite vanilj i yoghurten när jag serverade.

Recept

1,5-2 dl socker (vet du att du gillar sött, så kör på 2 dl)
2,5 dl rapsolja
4 dl finrivna morötter
3 ägg
200 g fullkornsvetemjöl (jag färskmaler mitt mjöl, men har du ingen egen kvarn, så välj gärna ett stenmalet mjöl)
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Vispa socker och olja. Tillsätt de rivna morötterna och sedan äggen ett i taget. Blanda de övriga ingredienserna och häll ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form (ca 17 cm i diametern). Grädda kakan i 200 grader i ca 45 minuter.

Testa den, du kommer vilja baka den om och om igen! Dessutom är den lätt att baka och håller sig saftig och god i flera dagar.

Jag maler mitt färska mjöl med den här kvarnen.

 

Leave a Reply