Mjuka rågkakor – recept

Dessa mjuka rågkakor blev en riktig vinnare här hemma. Vår dotter sa “Mamma, de är lika goda som köpebröd”. Hon sa det som en komplimang och jag ska försöka tolka det så, men ack. Köpebröd, är ju ett skällsord här hemma ;-). Det är en klick smör i degen, det gör det klart väldigt gott. Dessutom blir skorpan mjuk av smöret vilket ju i regel uppskattas av barn.

Jag har bakat dessa både med surdeg och jäst. Och trots att jag är en surdegsbakare ut i fingerspetsarna, måste jag säga att dessa blev godare med jäst. Du kan ju testa med surdeg så får jag höra vad du tycker (använd då en mild surdeg och 0,5 dl blir lagom).

Vill du göra rågkakorna nyttigare, så blandar du ihop degen dagen före och minskar jästen till 5 gram. Låter degen jäsa längre i rumstemperatur (du ska ha sett att den kommit igång att jäsa, men inte mer) och ställer den sedan i kylen över natten och bakar ut och gräddar första dagen efter.

OBS! Tänk på att anpassa jästiderna efter vilket mjöl du använder. Jag bakar med färskmalet mjöl som jag malt själv i min Fidibus mjölkvarn och då jäser allt mycket snabbare. Har du ett äldre mjöl behöver du öka på jästiderna.

Ingredienser
600 g vatten
12 g jäst
12 g oraffinerat havssalt
200 g grovmalt rågmjöl
200 g finmalet fullkornsvetemjöl (jag använde ölandsvete, men det går lika bra med en annan vetesort)
270 g siktat vetemjöl
50 g rumsvarmt smör

Recept, 8 mjuka rågkakor
Häll upp kallt vatten i en bunke. Tag ut en dl av vattnet och ljumma det. Lös upp jästen i det ljumma vattnet och häll allt i bunken med vatten. Häll i salt och rågmjölet och vispa. Häll ner fullkornsvetemjölet och vispa till en jämn smet. Ta ut vispen och blanda ner resten av vetemjölet. Knåda degen varsamt. Låt stå under lock i 45 minuter. Blanda ner det rumsvarma smöret – klicka  ner smöret och blanda försiktigt. Låt degen jäsa under lock i 60 minuter  eller till dess du ser att degen jäst upp (jästiden varierar beroende på hur varmt du har i rummet och mjölet du använder – se ovan). Värm upp ugnen till 250 grader – har du ett bakstål behöver det förvärmas 45 minuter. Dela degen i åtta delar. Klipp ut åtta bakplåtspapper till kakorna. Forma varje del till runda bullar och platta ut på ett bakplåtspapper. Snurra ett hål i mitten av bullen (se video nedan). Nagga kakan. Låt jäsa i ca 60 minuter.

Koka upp vatten och ställ in i ugnen så att du får ånga (då expanderar brödet bättre och du får dessutom mjukare rågkakor). Skjut in två rågkakor åt gången i ugnen och grädda i ca 14 minuter. Lägg dem i en bakduk för att behålla fukten och få skorpan mjuk. Frys in det ni inte äter upp så fort de svalnat.

Färdigjäst och dags att skjuta in i ugnen.

Färdiga!

Tiden att baka sitt eget bröd – nutidens lyx!

Leave a Reply