Mjuk pepparkaka på färskmalet fullkornsmjöl
I vår familj har vi aldrig haft någon riktigt bra efterrättstradition efter julbordet. Varje år har vi funderat på vad vi ska göra. De senaste två åren har vi dock kört på mjukpepparkaka med grädde toppade med lingon. Det är så vansinnigt gott. Den är enkel att fixa i ordning efter julbordet och det är inte så tungt – man är ju egentligen mätt. Jag brukar baka sockerkakan i god tid före julafton och frysa in den i skivor. Då blir det lätt att ta fram på julafton och inget som behöver förberedas.
Den här mjuka pepparkakan har jag bakat med färskmalet fullkornsvetemjöl och det blev hur bra som helst! Sockerkakan blev luftig och smakrik och det färskmalda mjölet lyfter allt till ytterligare en nivå.
Ingredienser
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl filmjölk
1 1/2 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 1/2 tsk nejlikor
112 g fullkornsvetemjöl (ca 2 3/4 dl)
2 tsk bakpulver
Recept
Smöra en avlång kakform, 1 liter, (jag använde en brödform på 1,5 liter, det fungerade också, men den blev inte så hög). Bröa bakformen med grövre mald vete eller skorpmjöl. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt filen, kryddorna, mjölet blandat med bakpulvret och till sist smöret. Häll smeten i formen. Grädda i 200 grader i ca 40 min.
Den perfekta kvarnen för att mala färskmalet mjöl till kakor m.m. hittar du här.
Mums! Den gick hem hos hela familjen. Använde en julig kryddmix istället som jag hade hemma (Kockens superkryddor), funkade jättebra med 5 tsk av den. Har ingen brödform men det funkade med en vanlig sockerkaksform med hål i mitten. (Fast fick då ta ut kakan efter ca 28 minuter i varmluft 180 grader), då var den perfekt och fluffig!