Nu förstår jag – mjölet i butik är härsket!

Jag har under en tid funderat på hur det är möjligt att vissa fullkornsmjölsorter i butik inte verkar ha några tillsatser. I varje fall står det inte att det är det på förpackningen. Jag vet ju att mjölet blir dåligt väldigt snabbt efter det att jag malt. Framförallt vete håller bara några timmar efter det att jag malt innan det börjar härskna.

Det är grodden/kärnan/det vita pulvret (många olika namn) i kornet som gör att mjöl härsknar. I valsat vitt mjöl har man tagit bort hela grodden, och därmed håller sig mjölet färskt länge.

Igår var jag på kurs hos Caroline Lindö, som driver Källunda Gård tillsammans med sin man. Nu fick jag äntligen svaret. Fullkornsmjölet (läs mer om vad fullkorn betyder här) i butik är helt enkelt gammalt och härsket! Det är ingen fara att äta det, men smaken. Smaken är inte vad den borde vara. Det förklarar varför nymalt fullkornsmjöl är så mycket godare – det är inte härsket!

Leave a Reply