Mitt första bröd med Emmer

Det är första gången jag bakar med Emmer. Jag har hört så mycket gott om vetet, men aldrig testat. Det här brödet bakade jag med ca 80-85% färskmalen Emmer av fullkorn och resten siktat vete.

Emmer härstammar från en korsning mellan Enkorn och ett vildgräs, och började odlas för ca 8 000 år sedan. Emmer är alltså generationen efter det första vetet Enkorn. Kärnorna har ett tjockt skal, vilket skyddar mot tex. luftföroreningar, och det måste skalas, liksom hos Enkorn och Dinkel. Emmer har ett högt näringsinnehåll och många säger sig tåla Emmer bättre än modernt vete.

E som i Emmer :-). Förvånansvärt ljust bröd för att innehålla så stor andel fullkorn.

Degen var lätthanterlig, vilket jag inte hade förväntat mig. Glutentrådarna höll bra ihop och bröts inte vid bearbetning. Jag var dock försiktig och använde mig av autolysmetoden. Brödet blev väldigt ljust för att vara ett 85%-igt fullkornsbröd och det smakade helt annorlunda än andra fullkornsvetemjölsbröd (långt ord) som jag bakat. Till att börja med blev det ganska syrligt. Det borde naturligtvis ha med surdegen att göra, MEN samtidigt som jag bakade Emmerbrödet bakade jag flera andra bröd på annat mjöl och de bröden blev inte lika syrliga. Jag drar inga slutsatser av detta, utan måste baka igen för att se om det hade med Emmern att göra. Jag hade en lös deg när jag bakade, och upplevde att Emmern klarade att hålla vätskan bra. Resultatet var GOTT. Riktigt gott.

I videon nedan skär jag upp brödet med bästa brödkniven. Med den brödkniven är det lika enkelt som att skära i smör.

Jag är självklart väldigt sugen på att baka igen, för att lära mig mer om Emmer. Det skulle vara roligt att höra om era upplevelser med Emmer. Berätta gärna!

Comments 2

  1. Ylva november 20, 2017
    • Christine Heger november 20, 2017

Leave a Reply