Mitt bästa tips för att underhålla en surdeg

Hur man sparar en surdeg mellan baken är en fråga som ständigt kommer på tal. Många förvarar den i kylskåpet och matar den regelbundet med vatten och mjöl. Det betyder att de behöver slänga surdeg för annars växer den och växer och kräver mer och mer mjöl. Mitt mål är att inte slänga någon surdeg. Jag sparar bara en liten klick surdeg efter varje bak (se bild längst ner) och friskar upp med mjöl och vatten innan jag ska baka. Surdegen står alltså bara i kylen och väntar på mig, jag rör den inte förrän jag ska baka. Det är otroligt mycket lättare än att hålla på att mata den. Surdegen behöver bara vara aktiv när jag ska använda den, däremellan får den gärna slumra.

Vill du ha en surdeg som är aktiv snabbt ska du friska upp den med färskmalet mjöl. Då går det undan! Den här kvarnen gör jobbet.

Detta har jag sparat från dagens bak. Det blev bara lite kvar på kanterna och detta skrapade jag ner. Därefter la jag på en tallrik som lock och sparar i kylen till nästa gång jag ska baka.

Leave a Reply