Misslyckats med danskt rågbröd? Detta kan vara felet.
Jag har bakat danskt rågbröd många gånger. Jag älskar råg och jag älskar tuggmotståndet i de hela rågkärnorna. Utöver det är det väldigt nyttigt och bara vetskapen gör brödet än godare.
Efter att ha misslyckats några gånger men även lyckats flera gånger har jag kommit fram till vad det är jag gör när det misslyckas. Ett misslyckat dansk rågbröd är för mig när det är kletigt. Ofta är det just i botten som det är kletig. Det är som om brödet inte orkat jäsa hela vägen ner. Då spelar det ingen roll hur länge det är i ugnen, det kommer inte blir bättre. Jag har kommit fram till att de gånger jag misslyckats har jag underskattat hur lång tid jäsningen tar. När jag tycker att brödet ser klart ut i formarna behöver brödet ett par timmars jäsning till. Jag har varit rädd för att brödet ska bli överjäst och därför skyndat på processen. Erfarenheten säger mig nu att när brödet ser överjäst ut, dvs. när degen i formarna nästan börjat spricka i ett nät då är dags att slänga in dem i ugnen. Rågbrödet behöver jäsa i flera timmar. Och bakas det över en dag utan att det kalljäser i kylen, kommer det behöva jäsa hela dagen och kvällen.
Utöver detta blir det lätt en luftficka precis under skorpan. Denna får man bort om man naggar brödet djupt precis innan man skjuter in dem i ugnen. Utöver det krävs det ånga i ugnen.
Hoppas denna insikt kan vara till hjälp för någon av er.
Recept på danskt rågbröd hittar du här.
Comments 3
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Hur brukar du göra ? Låta jäsa flera timmar över dagen ( dag 2) ELLER stoppa in formarna i kylen och baka nästa dag ( blir då dag 3)
OM du stoppar in i kylen lägger du då nåt plast eller liknande över formarna ?
Provar nu att baka danskt rågbröd för första gången !
Jag har bakat danskt rågbröd eller liknande bröd flera gånger. Det här var precis vad jag letade efter då jag mer ofta än jag har lust att erkänna råkat ut för precis dom ”fällorna” du beskriver. Tack för tipsen!
Vad roligt att höra. Tack för att du berättade :-). Lycka till med bröden framöver!