Misslyckat bröd – hur du hanterar degen betyder allt!

Vad är hemligheten med lyckade bröd? Det finns flera viktiga parametrar för att brödet ska bli lyckat och ett av dem är hanteringen. Man kan inte bolla runt med degen hur som helst. Ett tydligt bevis på det är degen som jag använde till fotograferingen av min kommande bakbok härom veckan.

Jag satte en deg på morgonen för att vi skulle kunna ha den som rekvisita när jag skulle vara framför kameran på förmiddagen. Degen hade fått en vikning när jag stjälpte upp den på bakbordet. När kameran klickade lekte jag med degen – jag vände, stretchade, mjölade o.sv. När fotograferingen var klar la jag tillbaka den i lådan och lät den vila efter sin utflykt på bakbordet. När vi var klara med fotograferingen tyckte jag degen såg okej ut och jag formade bröden och satte in dem i kylen. Efter gräddning kunde jag konstatera att degen inte hade blivit välbehandlad. Bilden visar tydligt att inkråmet är delvis kompakt utan jämt fördelade håligheter. Utöver det är brödet platt (platt behöver i och för sig inte vara fel, men i detta fall är det inte rätt). Degen var felbehandlad! Jag hade använt mjöl mitt i processen, slitit och dragit i redan stumma glutentrådar, inte haft koll på vad som var upp och ner och inte byggt upp den spänst som degen skulle behövt. 

Självklart äter vi upp surdegsbrödet ändå. Jag har sagt det tidigare: även misslyckade bröd är goda. Jämfört med ”köpebröd i plastpåse” är misslyckade bröd en njutning!

Surdegen var tipp-topp, men hanteringen var katastrofal. Även ett överjäst bröd blir i regel platt, men då är inkråmet mer jämt fördelat och inte kompakt.

Vill ni lära er att hantera en deg bra, så har ni möjlighet att gå en surdegskurs hos mig. Jag tyckte i början själv det var svårt att få ordning på processen som krävs för en surdeg och gick en kurs. Det gjorde att det lossnade för mig.

 

Leave a Reply